Experimenteren met licht, illusies en fysica

30 mei 2015

Onder het motto “Fysica en Techniek beleven en begrijpen” startte in de herfst van 1996 een tentoonstellingsconcept in het gebouw van Phänomenta. In dit kijk- en doecentrum voor jong en oud kunnen de bezoekers dagenlang experimenteren met een breed gamma aan onderwerpen, dagelijkse dingen en verschijnselen. Aan het begin van dit inmiddels succesvolle science centrum in Nordrhein-Westfalen verscheen deel 1 van een serie boeken met de beschrijvingen van experimenten en wetenswaardigheden in het centrum.

Experimenteren met licht, illusies en fysica

Phänomenta - Experimente Band 2

Ook deel 2 van deze expositiecatalogus geeft weer een uitstekend beeld over ruim 40 experimenten op het gebied van licht, optica, illusies en fysica. De opstellingen in het doecentrum zijn erin beschreven. Maar ook voor onderwijsdoeleinden is de inhoud bijzonder bruikbaar en leerzaam. Een breed scala aan onderwerpen wordt in het goed verzorgde boekje behandeld.

Na een inleiding behandelen de auteur de kamer van Ames, de illusie van Jastrow, schroef van Archimedes, het principe van de fotocamera, de eigenschappen van het zichtbare licht, het zien van kleuren, de vouwbare kaleidoscoop, het verschijnsel van Moiré, verschillende optische illusies en vele leuke mechanica proefjes. Extra belangstelling is er voor de lachspiegel. Het geheel is een waardevolle educatieve uitgave geworden voor actieve docenten.

ISBN 3 935495 01 3, “Phänomenta - Experimente Band 2”, Jutta Karbach-Bachmann, Ulrike Langkitsch en Joachim Milde, Stichting Phänomenta, 2001, 141 pagina’s.