Felice Varini zorgt voor een fascinerend kijkspektakel

26 augustus 2014

Het boek Felice Varini - Place by Place is de nieuwste kunstpublicatie over het werk van kunstenaar Felice Varini. In zijn werken staat het ruimtelijke perspectief in een architectonische binnen- en buitenruimte centraal. Schijnbaar willekeurig brengt hij lijnen en vlakken aan op vloeren, wanden, plafonds, deuren, ramen, trappen en objecten en vormt ogenschijnlijk geheel uit de losse hand een sterk vervormd perspectief.

Felice Varini zorgt voor een fascinerend kijkspektakel

Felice Varini - Place by Place

Alleen vanuit één enkele positie krijgt de kijker een fascinerend en samenhangend geheel van cirkels, drie- en rechthoeken of lijnpatronen, dat zich kan uitstrekken over delen van een wijk. Het verlaten van de "Point de Vue" breekt afbeelding alshetware weer in talloze onsamenhangende fragmenten. Felice Varini interventies in onze visuele waarnemingen van omgeving en vergezichten inspireren de kijkers wereldwijd. Zijn geweldige installaties in verrassende ontwerpen, ervaringen en uitstralingen worden in onze wereld van zien en waarnemen anamorfotische tekeningen genoemd. Een anamorfose is namelijk een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet. En dat realisme is spectaculair om te zien. De precisie waarmee Varini zijn kunstzinnige avonturen weet te plaatsen maken zijn visuele installaties unieke en vooral fascinerend. Complete woonwijken of nederzettingen van gelijkvormige huizen worden door hem omgetoverd tot visuele theaters. Iedereen zoekt die ene locatie waarop het gehele beeld en ontwerp zichtbaar is. Het zeer stevig opgezette boek is een juweel voor liefhebbers van zijn geometrische “schilderijen”, waarin hij speelt met visuele verrassingen voor de waarnemers. Het boek bevat een grote variëteit aan gerealiseerde ontwerpen, die vanaf de speciale uitkijkpunten verschijnen in twee dimensies. Zodra de kijker dit specifieke punt verlaat lijkt het net een chaotisch samenstel van willekeurige lijnen en vormen op willekeurige plaatsen
aangebracht. De schijn bedriegt echter. Ze zijn 100 % bedacht en op de juiste locaties geschilderd. De auteur geeft via een uitgebreid interview met Felice Varini een boeiend beeld over de historische context van zijn specifieke kunstuiting en gaat in op verschillende ontwerpen en realisaties. Gedetailleerd maakt de lezer kennis met de werkwijze van de kunstenaar en het gebruik van hulpmiddelen om de prachtige installaties zo te realiseren. Ook geeft de auteur een beschrijving over de bijzondere kunst en de opdrachten van Varini. Dan volgen er honderden groot formaat foto’s van gerealiseerde opdrachten. Telkens een foto vanuit een willekeurig standpunt en een foto vanuit het juiste standpunt. Bijna niet te geloven, maar toch perfect geschilderd en opgeleverd. Aan het eind van het boek zijn alle kunstwerken uit zijn omvangrijke oeuvre nogmaals door een klein fotootje in een overzicht afgedrukt. Ook alle gegevens over de locaties zijn aangegeven. Het kunstdocument sluit af met een overzicht van zijn tentoonstellingen, audiovisuele documentaires en interviews. Een geweldig kunstboek dat absoluut niet mag ontbreken in de bibliotheken van de kunsthogescholen en bij de liefhebbers van kunst met een professionele knipoog. Wilt u meer weten over de kunstwerken, de publicaties en de tentoonstellingen van kunstenaar Felice Varini, kijk dan naar de gegevens op de site www.varini.org.

Felice Varini zorgt voor een fascinerend kijkspektakel - 2 Felice Varini zorgt voor een fascinerend kijkspektakel - 3 Felice Varini zorgt voor een fascinerend kijkspektakel - 4

ISBN 978-3-03778-405-1
“Felice Varini - Place by Place”, Doris von Drathen, Lars Müller Publishers, 2013, 402 pagina’s.

Afb. Illustraties uit: Felice Varini - Place by Place. De linker twee plaatjes tonen de rechter en linker zijde van een lange gang met veel open ruimten. Op het derde plaatje is het complete kunstwerk in het European Ceramics Centre te Limoges (F) vanuit het uitkijkpunt perfect te zien.


Gerelateerde artikelen