Filatelistische aanwinsten in de OF thematische collecties (2)

18 juni 2016

In 2015 gaf de Spaanse Post een serie van vier zegels uit, die de dinosaurus onder de aandacht brengt. Twee zegels zijn in een driedimensionale beeldtechniek gedrukt en bevatten afbeeldingen, die met de meegeleverde 3D anaglyfenbril in drie dimensies een ruimtelijk beeld laten zien aan de bewonderaar. Voor de Spaanse Post is dit de eerste maal dat zij gebruikmaken van de 3D-anaglyfentechiek op frankeergeldige postzegels. Bij de verkoopstand van de Spaanse Post op de beurs in Essen zagen wij deze serie. In de “Michel Rundschau” staan deze zegels niet als 3D aangegeven.

Filatelistische aanwinsten in de OF thematische collecties (2)

3D-anaglyfenbeeldtechniek op Spaanse postzegels

Ook zagen wij een opvallend postzegelblok met een veelheid aan kubussen in een bepaald patroon als vlakverdeling. De uitgave voegen wij toe aan het thema van de optische illusies. Vlakverdelingen en kubussen in dergelijke opstellingen vallen op door het bijzondere optische effect van verspringend beeld. Alhoewel het effect van verspringende kubussen niet erg sterk is, is er toch sprake van een optische illusie. Naar mate de bezitter ervan meer kijkt naar het blokje vallen de springende (flip-flop) kubussen meer op. Wetenschappers als Albert Necker de Saussure, Armand Thiéry en Henri-Étienne Beaunis deden onderzoeken naar dit flip-flop-effect. Dit blokje past ook in het thema Wiskunde.

Filatelistische aanwinsten in de OF thematische collecties (2) - 2 Filatelistische aanwinsten in de OF thematische collecties (2) - 3 Filatelistische aanwinsten in de OF thematische collecties (2) - 4

Bij ons bezoek aan de verkoopstand van de Post van San Marino viel direct het kleurrijke postzegelblokje met kussende personen op. Het blokje verscheen ter gelegenheid van de “Dag van de Kus”. Een dag met een wereldwijde uitstraling. Door de getekende profielen en de symmetrie in het centrum tussen de linker en rechter kussende mensen ontstaan er twee nieuwe profielen van twee kandelaars of twee vazen. Het wisselbeeldeffect tussen de vaas of kandelaar en twee kussende personen is in 1915 gepresenteerd en toegelicht door de Deense psycholoog Edgar John Rubin. Het blokje van San Marino wordt opgenomen in de thematische postzegelcollectie Optische Illusies.


Gerelateerde artikelen