Gebeurtenissen zorgen voor menselijke herinneringen

29 januari 2015

Het Militairhistorisch Museum in Dresden toont in een uiterst bijzondere expositie de betekenis van de inhoud van dagboeken uit de grote wereldoorlog, de situaties aan het thuisfront, de voorbereidingen van de grote oorlog, de propagandamachine, de militaire inzet van manschappen, wapens en oorlogsmiddelen en ook een beeld van het verlies van miljoenen burgers en militairen. Het was tevens een slag van inzet van materiaal, middelen en strategische beslissingen en blunders.

Gebeurtenissen zorgen voor menselijke herinneringen

14 - Menschen - Krieg

De expositie is tot en met 24 februari 2015 te bezoeken. De mens speelde de hoofdrol in deze verschrikkelijke oorlog, waarin een onschatbare waarde aan menselijke waardigheid, kunst en cultuur verloren zijn gegaan. De expositie heeft een bijzondere opbouw en wordt begeleid door twee stevige publicaties. Er is een katalogus met afbeeldingen van voorwerpen, objecten en beelden van deze grote menselijke tragedie. Alles is uitgebreid toegelicht door afbeeldingen, informatieve en aangrijpende vertellingen over feiten en gebeurtenissen.

De auteurs laten zien dat de oorlog ingreep op alle gebieden van het dagelijks leven en op verwachtingen van de toekomst. Objecten en voorwerpen uit die periode tonen het leed, het verdriet, de techniek, vindingrijkheid en vele bijzonderheden uit het alledaagse leven aan het front en thuis. De expositie is opgebouwd uit meer dan 400 stukken. In de bijbehorende tweede publicatie met essays geven vooraanstaande auteurs en deskundigen uit verschillende landen en van diverse disciplines hun visie en beleving over uiteenlopende aspecten van een oorlogsplan, een oorlogsvoering, een oorlogservaring, logistieke en technische aspecten.

Ook spelen de middelen, de kunst en media en natuurlijk als centrale bron de mens in het geweld van bedrog, emotie en macht een belangrijke rol. De vele foto’s van historische gebeurtenissen en uit het dagelijks leven van de grote oorlog geven op een intense manier getuigenis uit een dramatische episode in onze geschiedenis. Het laatste gedeelte van dit omvangrijke boek geeft een beeld van de zorg voor de vele begraafplaatsen, de huidige herdenkingen rondom de begin jaren van de grote oorlog, de inhoud van de televisieserie “14 - Dagboeken uit de 1e wereldoorlog” en scènes uit diverse speelfilms. Voor docenten en studenten Geschiedenis en vele andere belangstellenden een geweldige expositie en zeer interessante publicaties.

Gebeurtenissen zorgen voor menselijke herinneringen - 2 Gebeurtenissen zorgen voor menselijke herinneringen - 3

ISBN 978-3-95498-074-1, “14 - Menschen - Krieg”, Essays, Albrecht Viertel, Sandstein Verlag, 2014, 408 pagina’s.

ISBN 978-3-95498-075-8, “14 - Menschen - Krieg”, Katalogus, Isabell Bretsch en Albrecht Viertel, Sandstein Verlag, 2014, 308 pagina’s.

Militärhistorisches Museum der Bundeswehr, Olbrichtplatz 2, D-01099 Dresden, www.mhmbw.de.


Gerelateerde artikelen