Geloof niet meer alles wat je ogen zien en waarnemen

9 december 2014

We kunnen niet alles geloven wat we zien en waarnemen. Om dat op een eenvoudige wijze als kijker te kunnen vaststellen zijn vele voorbeelden ontworpen en afgedrukt in dikke en dunne boekjes en tijdschriften. De optische illusies in het kleine boekje van Anna Bowles en verschenen bij uitgeverij arsEdition, zorgen voor verwarring, verrassing en stimuleren om te begrijpen of om te imiteren.

Geloof niet meer alles wat je ogen zien en waarnemen

Optische Täuschungen

Bij het omgaan met de optische illusies wordt het voor de lezers al snel duidelijk dat de eerste blik niet altijd betrouwbaar is. Het is in het algemeen een start voor een spannende zoektocht naar het ontstaan en het ervaren van dit merkwaardige optische verschijnsel. De auteur heeft een zeer mooie verzameling aan optische en visuele illusies en andere optische verschijnselen samengebracht. Elk voorbeeld is toegelicht of van een opdracht voorzien. Voor de vele liefhebbers van optische fenomenen heeft de auteur gezorgd voor een verrassende variatie in afbeeldingen van klassieke illusies en van nooit gepubliceerde kunstzinnige illusies.

Zo is de klassieke illusie ‘de cafémuur’ op een wel heel bijzondere manier getekend en brengt dit beroemde visuele fenomeen in een driedimensionale uitstraling. Het verschijnsel van trompe-l’oeil komt door indrukwekkende muur- en straattekeningen tot actie en schijnbare werkelijkheid. Ook van enkele beroemde kunstenaars is werk afgebeeld. Meerdere plaatjes gaan spontaan bewegen bij het kijken ernaar. Klassieke verschijnselen zijn sterk vertegenwoordigd in de afbeeldingen, zoals het verschijnsel van nabeelden en nalichtende lichtprikkels op het netvlies geven voor velen een geheel nieuwe ervaring. De kijkers worden ook actief door enkele experimenten in ons kijkgedrag. Voor iedereen een leuke kleurrijke belevenis.

ISBN 978-3-8458-0729-4, “Optische Täuschungen”, Anna Bowles, arsEdition, 2014, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen