Gezichtsbedrog als een spel tussen zien, magie en geloof

13 oktober 2016

Door de inhoud van het boek Gezichtsbedrog maken lezers en kijkers kennis met de wetenschap van zien en geloven en de magische achtergronden van ons visuele systeem. Een boek vol met verrassingen, experimenten en zelfontdekkingen met eenvoudige verklaringen en een vleugje wetenschap. De auteur neemt je mee op een verkenningsreis door de wetenschap achter wat je ziet en laat zien hoe je ogen en brein voor de gek zijn te houden door een scala aan fascinerende optische trucs.

Gezichtsbedrog als een spel tussen zien, magie en geloof

Gezichtsbedrog

Na het volledig verwerken van de aangeboden informatie en het uitvoeren van de opdrachten zal de lezer echter nooit meer op dezelfde manier naar dingen kijken en anders reageren op specifieke afbeeldingen. Het zijn vooral de dubbelzinnige figuren, die ons doen verbazen. “Is het een konijn of een eend?” plaatje zie je vaak in artikelen over optische illusies. Het blijkt dan telkens weer dat niet alle personen de afbeeldingen kunnen onderscheiden in dit boeiende voorbeeld.

Het boek geeft meerdere unieke voorbeelden. De auteur geeft een inleiding over ons brein, het netwerk van zenuwen, het oog en de functie van de lens. Daarna volgen vele herkenbare vormen van optische illusies, zoals draaiende figuren, nabeelden, blinde vlek, klassieke illusies, onmogelijke figuren, 3D effecten, de kamer van Ames, omkeer illusies en het fenomeen van stereogrammen. In het boekje worden ook enkele trucjes besproken die in de vrienden- en familiekringen zorgen voor het nodige vermaak. De uitgave eindigt met een woordenlijst en alle antwoorden op de gestelde vragen.

ISBN 978-90-483-1210-8, “Gezichtsbedrog”, Clive Gifford, Veltman Uitgevers, 2015, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen