Goethes panelen met zijn kleurenleer en zijn uitleg

28 augustus 2014

Wie actief met kleuren omgaat en alles wil weten over het ontstaan van kleur, over de werking en betekenis ervan, wil kleuren zien en niet alleen alles erover lezen. Goethe heeft in zijn omvangrijk studie- en referentiewerk “Zur Farbenlehre” honderden experimenten beschreven en slechts matig geïllustreerd. Zijn speciale zwart/wit- en kleurenillustraties bracht hij in een aparte vorm uit als een bijlage voor zijn hoofdpublicatie in 1810.

Goethes panelen met zijn kleurenleer en zijn uitleg

Die Tafeln zur Farbenlehre und deren Erklärungen

De panelen zijn door hem van een uitvoerige toelichting voorzien. De beeldende veelzeggendheid van zijn getekende en ingekleurde verklaringen en resultaten van onderzoek is uniek voor die periode. In het algemeen spreekt men van 17 panelen met aanschouwelijke uitleg van zijn kleurenleer en worden voor een deel beschouwd als het didactische deel, voor een deel het polemische deel en voor een deel als het historische deel van zijn kleurentheorie. Goethe heeft zelf alle ontwerpen, voorbereidingen en realisaties van de papieren panelen gedaan en kreeg hulp bij het vervaardigen van panelen uitgevoerd als kopergravure. In het boekje zijn alle panelen afgedrukt en voorzien van de originele toelichtingen door Goethe. Auteur Jürgen Teller geeft nog een compacte toelichting en beschrijft uitvoerig de weg van Goethe naar zijn belangrijkste levenswerk in de kleurenleer. Voor iedereen met belangstelling in kleur en de specifieke benadering van Goethe een uiterst boeiend boekje om te lezen.

ISBN 978-3-458-19140-7, “Die Tafeln zur Farbenlehre und deren Erklärungen”, Johann Wolfgang Goethe, Insel Verlag, 1994, 95 pagina’s.


Gerelateerde artikelen