Hermann Paulsen bekend door onmogelijke figuren

5 september 2014

De Kieler kunstenaar en jarenlang actief docent Hermann Paulsen (1918-2011) was vanaf 1936 al werkzaam als kunstenaar en exposeerde vanaf dat jaar regelmatig zijn kunstuitingen. Al op jonge leeftijd is de belangstelling voor onmogelijke figuren uitgegroeid tot een passie voor deze fascinerende vorm in de kunst van misleidingen van onze visuele waarneming. Hij heeft ons een geweldig oeuvre nagelaten en er verschenen in de loop der jaren een groot aantal publicaties met zijn werken.

Hermann Paulsen bekend door onmogelijke figuren

Unmöglich oder möglich?

Ook heeft Hermann Paulsen meerdere publicaties volledig zelf gevuld met zijn ontwerpen van onmogelijke figuren. De drie voorgestelde boeken bevatten heel veel wiskundige benaderingen, cirkelvormige figuren, wiskundige vlakverdelingen en ruimtelijke constructies en figuren, die bij een nadere waarneming behoren tot de groep onmogelijke figuren. De uitvoering van de tekeningen en ontwerpen is volledig in zwart/wit gedrukt. De twee onderste boeken bevatten ruim opgezette figuren om zelf te kleuren. Elk boekje bevat een compacte toelichting op het fenomeen van de onmogelijke figuren. Door de kleuren krijgen de figuren meer dimensionale afmetingen en geven nog meer ruimtelijke effecten. Het grotere afgebeelde boek is meer bedoeld als plaatjesboek en ideeënboek voor de beginnende kunstenaar van de eigen ontwerpen. Voor de cirkelvormige modellen zijn indrukwekkend van ontwerp en uitstraling. Waar nodig geeft de kunstenaar gedetailleerde beschrijvingen van zijn veelal unieke 2D-constructies, die echter 3D ogen en onmogelijk zijn.
Een rijke keuze uit zijn geweldige oeuvre is permanent te bewonderen in het science center Phänomenta in Flensburg (D). Het grootste deel van zijn nalatenschap is namelijk geschonken aan dit experimenteer- en educatiefcentrum in het uiterste noorden van Duitsland nabij de Deense grens. In de entree en in een groot deel van de experimenteerruimten hangen tientallen zeefdrukken van Hermann Paulsen. Ook zijn kleurrijke tekeningen, zeefdrukken en schilderijen zijn vastgelegd in een eigen publicatie en in catalogi behorend bij diverse internationale tentoonstellingen, waaronder één heel grote in Utrecht.

ISBN 3-89567-012-X, “Mit Zirkel und Lineal, Tusche und Phantasie”, Hermann Paulsen, Nieswand Verlag, 1999, 170 pagina’s.

Hermann Paulsen bekend door onmogelijke figuren - 2 Hermann Paulsen bekend door onmogelijke figuren - 3

ISBN 3-89567-018-9, “Das ist doch unmöglich!”, Hermann Paulsen, Nieswand Verlag, 2000, 32 pagina’s.

ISBN 3-89567-020-0, “Unmöglich oder möglich?”, Hermann Paulsen, Nieswand Verlag, 2002, 32 pagina’s.