Het creatieve gemak van de moderne digitale fotografie

19 juli 2016

De ontwikkelingen in de fotografie zijn zeer snel gegaan in de afgelopen 15 jaar. Ook de interesse in het maken van foto’s is explosief toegenomen. Een revolutie in de fotografie is zeker veroorzaakt door de komst van de innovatieve digitale foto-, film-, video- en beeldapparatuur. Digitale fotografie is een andere vorm van de veel gewaardeerde “ouderwetse” fotografie. Deze analoge manier van fotograferen is door amateurs en professionals met zeer veel inspiratie en plezier toegepast. De fotoresultaten laten dat al eeuwenlang zien en bewonderen.

Het creatieve gemak van de moderne digitale fotografie

Digitale Fotografie

Fotograferen met analoge apparatuur is vlot te leren en de meerdere ingewikkelde fotocamera’s werden in het gebruik en de opgebouwde routine steeds meer toegepast. Alleen het fotorolletje en het afdrukken van de gemaakte opnamen is een ingewikkelde geschiedenis. Digitaal is alles een stuk gemakkelijker geworden en het afdrukken en reproduceren van de digitale foto’s kan men thuis doen. Ook op school en in opleidingen is er aandacht voor digitale fotografie.

Het interessante educatieve tijdschrift Kunst + Unterricht geeft in het themanummer 319 “Digitale Fotografie” een schat aan informatie over de creatieve mogelijkheden met beelden te spelen in het kunstonderwijs en in het dagelijks leven. In de digitale fotografie zijn er geen grenzen meer in het bewerken en manipuleren van opnamen. De auteurs van dit thematijdschrift geven informatie over de vele mogelijkheden van de nieuwe manier van het creatief fotograferen.

“Digitale Fotografie”, Jochen Krautz, e.a., Kunst + Unterricht nr. 319, Erhard Friedrich Verlag, 2008, 56 pagina’s.


Gerelateerde artikelen