Het wonder Salvador Dalí weergegeven op postzegels

23 november 2014

Geheel terecht is er ook aandacht voor de beroemde Spaanse schilder Salvador Dalí en zijn surrealistische kunst op een groot aantal postzegels, postzegelblokken en op speciale poststukken. Ter gelegenheid van bijzondere vieringen en herdenkingen zijn er al veel postzegels met afbeeldingen van zijn kunstwerken door officiële postadministraties uitgegeven. In het algemeen zijn het dan postzegels die bedoeld zijn voor het verzenden van poststukken.

Het wonder Salvador Dalí weergegeven op postzegels

Salvador Dalí en zijn surrealisme

Natuurlijk zullen er vele postzegelverzamelaars zijn die de vers uitgegeven zegels direct in het stockboek steken om daarmee te bouwen aan een thematische postzegelcollectie met de kunst en de activiteiten van Dalí. Salvador Dalí (1904-1989) was schilder, uitvinder, ontwerper, filosoof, schrijver, cineast, graficus, beeldhouwer, illustrator en vooral surrealist. Dalí interesseerde zich voor technologische ontwikkelingen, hetgeen zichtbaar is in zijn schilderijen. Hij verwerkte onder andere hologrammen in zijn kunstwerken en was een liefhebber van 3D-stereoscopische afbeeldingen. Hij schilderde meerdere voorstellingen in 3D.

Het wonder Salvador Dalí weergegeven op postzegels - 2 Het wonder Salvador Dalí weergegeven op postzegels - 3 Het wonder Salvador Dalí weergegeven op postzegels - 4
Postzegels illustreren Salvador Dalí's genialiteit.

Om onze lezers extra te interesseren voor het fenomeen Salvador Dalí geven we een kleurrijke selectie van postzegels die zijn uitgegeven voor de verzending van post. De afgebeelde postzegelblokjes uit de landen Guinee, Mozambique en Togo tonen eveneens het werk van Dalí en portretten van de beroemde en geroemde schilder en inspirator voor vele moderne kunstenaars. Het aantal getoonde blokjes is slechts een compacte selectie uit een geweldig aanbod aan complete schilderstukken en -details uit Dali’s oeuvre. Ter gelegenheid van de viering van de 110e geboortedag van Dalí verschenen veel postzegels en -blokjes in onder andere de Maladiven, Mozambique en Niger.

In de landen Saint Thomas & Principe, Centraal Afrika en in Togo zijn herdenkingspostzegels en -blokjes uitgegeven ter herdenking van het overlijden van Dalí, inmiddels 25 jaar geleden. Het zijn stuk voor stuk fascinerende juwelen van kunstpostzegels met afbeeldingen en details van veel bekeken schilderijen van Dalí en vooral op een bijzonder aantrekkelijke wijze ontworpen. Voor de themacollectie Dalí op postzegels een geweldige uitbreiding om trots op te zijn. Voor het ‘echte’ gebruik als postzegels op stukken ter verzending zullen er naar verwachting weinig poststempels gezet worden op de prachtige ontwerpen. Voor verzamelaars van postzegels zijn dit meesterlijke ontwerpen, waaraan wel een prijskaartje is gekoppeld door de hoge zegelwaarden. De redactie van Optische Fenomenen heeft een kleine selectie aan postzegels en blokjes met afbeeldingen van Dalí's kunstwerken beschikbaar voor de verkoop.


Gerelateerde artikelen