Honderdvijftig jaar foto's met poserende personen

26 augustus 2016

De tentoonstelling en de publicatie “Nude Visions” nodigden bezoekers uit voor een reis door een unieke en omvangrijke fotocollectie van het Stadmuseum München. Bezoekers maakten uitgebreid kennis met de kunstzinnige kant van naaktfotografie aan de hand van 250 foto’s, tijdschriften en fotorapportages uit de 19e en 20e eeuw.

Honderdvijftig jaar foto's met poserende personen

Nude Visions

In het fotoboek is de geschiedenis van de naaktfotografie behandeld in zeven delen waaronder de onderwerpen glamourfoto’s, studiofotografie, artistieke foto’s, studiefotografie (Eadweard Muybridge, 1887) en opnamen uit de vrijetijdsfotografie. Al kort na de presentatie van de eerste foto’s kwamen de naaktopnamen op de markt. Deze foto’s ontstonden in het algemeen in de vertrouwde omgeving van het atelier.

Vanaf 1870 kwamen de eerste naaktfoto’s uit de vrije natuur van de warme landen rond de Middellandse Zee. Kunstzinnige naaktfotografie is veelal gebaseerd op de kunststromingen van het moment van de opnamen, zoals die van het surrealisme en de nieuwe zakelijkheid in de periode van 1920 tot 1930. Beelden worden beïnvloed door schilderkunst. Ook experimenteren fotografen met opnamen en de afdrukken, waardoor bijzondere foto’s ontstaan. Een mooi fotoboek met waardevolle opnamen.

ISBN 978-3-86828-085-2, “Nude Visions”, Ulrich Pohlmann en Rudolf Scheutle, Kehrer Verlag, 2009, 416 pagina’s (Duits/Engels).

Münchner Stadtmuseum, St.-Jakobs-Platz 1, D-80331 München, www.stadtmuseum-online.de.


Gerelateerde artikelen