Hühnermarkt in Frankfurt beweegt driedimensionaal

28 oktober 2016

Onder aansturing van Gerhard Stief, de eigenaar van EXPLORA Science Center Frankfurt/Main is van de Hühnermarkt, een unieke historische plek in Frankfurt am Main een 3-D-Pop-up ontworpen en uitgevoerd als een bouwplaat. Door het volgen van de eenvoudige aanwijzingen ontstaat een fascinerend driedimensionaal kijk- en beleefspel.

Hühnermarkt in Frankfurt beweegt driedimensionaal

De kijker beleeft het verschijnsel van het zogenoemde “holle masker”, dat bij het zien ervan bol wordt. Door optische en perspectivische werking van de inversie van het beeld en de inzet van ons brein om alleen vertrouwde beelden te laten ontstaan krijgt het eindbeeld van de gebouwde bouwplaat een super 3D uitstraling en beleving.

Op de historische Hühnermarkt stond vanaf 1892 de Stoltze bron. Als door een wonder stond na een verschrikkelijk bombardement alleen dit object nog fier, terwijl alle bebouwing in de wijde omgeving volledig weggevaagd werd. Inmiddels is een nieuwe situatie in deze omgeving ontstaan. Tot 2017 zijn er nog bouwactiviteiten voor 35 gebouwen, die in een oorspronkelijke stijl en op de oorspronkelijke locatie opgericht worden.

Hühnermarkt in Frankfurt beweegt driedimensionaal - 2 Hühnermarkt in Frankfurt beweegt driedimensionaal - 3 Hühnermarkt in Frankfurt beweegt driedimensionaal - 4
Onderdelen van de bouwplaat set. Links de basisplaat en twee verticale sleuven. Rechts het vouwbare deel, dat zonder lijmen en dankzij aanwezige sleuven een dimensionaal object wordt. Dan de linker en rechter flapjes op de basis insteken.

De Hühnermarkt ligt in het hart van het Dom Römer-kwartier in het centrum van kunst en cultuur van Frankfurt am Main. De bouwplaat is verkrijgbaar voor € 5 in Explora, het uniekste museum ter wereld. Liefhebbers moeten wel snel reageren. In de eerste week van december 2016 stopt het museum en sluit definitief de deur.

EXPLORA Frankfurt Science Center, Glauburgstrasse 1/Lortzingstrasse 15, D-60318 Frankfurt am Main/ Nordend, www.exploramuseum.de.