In de wereld van de optische illusies

10 januari 2016

Wie nog gelooft, altijd een heldere blik te hebben, zal na het lezen van het boek met optische illusies vaststellen, dat hij zijn ogen niet meer vertrouwen kan. De merkwaardige wereld van de optische illusies is erg spannend en verwarrend voor de toevallige en de bewuste kijker. Wie er een studie van maakt, komt veel te weten over de manier van ons zien en waarnemen en de wijze waarop wij echt bedrogen worden.

In de wereld van de optische illusies

Die Welt der optische Illusionen

Het boek geeft lezers aan de hand van 140 fascinerende voorbeelden een breed spectrum van de vele soorten optische verwisselingen en andere merkwaardige verschijnselen. De kijker wordt echt op de proef gesteld bij het zien van de levensechte straatfiguren van de kunstenaars Manfred Stader en Edgar Müller met hun tekening op de straat van een inkoopcentrum in Taiwan. Kale en blinde muren worden prachtige vergezichten of onderdeel van de ruimte rondom. Het principe van de anamorfose is duidelijk inspiratiebron voor tekenaars en kunstenaars.

De meest voorkomende vormen waarin optische illusies zichtbaar zijn, zijn in het boek opgenomen. Op het vlak van de bewegingsillusies komen er elke dag nieuwe illusies bij. Aan het eind van het boek twijfelt de kijker niet meer aan de fascinatie van de optische illusies. Wellicht is er enige twijfel overgebleven over de betrouwbaarheid na het zien van dit prachtig kleurrijk uitgevoerde boek.

ISBN 978 1 4054 9331 4, “Die Welt der optischen Illusionen”, Inga Menkhoff, Parragon Books Ltd., 2007, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen