Internationale interesse voor wereld van optische illusies

15 december 2016

Het onderwerp optische illusies binnen het thema Zien en Waarnemen staat voortdurend in brede belangstelling bij een groot deel van het publiek. In de media, cultuur en kunstuitingen wordt regelmatig gebruik gemaakt van boeken, brochures, kaartspellen en tijdschriften met afbeeldingen van optische en visuele illusies en vele andere merkwaardige en optische verschijnen.

Internationale interesse voor wereld van optische illusies

Eye Bogglers

Onze OF boekcollectie Optische illusies is deze maand weer flink uitgebreid met publicaties uit verschillende landen en in verschillende talen. Sommige uitgaven zijn vertalingen van eerder uitgegeven publicaties. Ondanks een gelijke inhoud maken ook deze vertaalde kleurrijke uitgaven deel uit van onze boekencollecties. Zo toont elk plaatje in het boek “Eye Bogglers” een beeld van de bijna oneindige mogelijkheden om een optische illusie in beeld te brengen.

Door die variatie blijft elke uitgave weer een verrassing voor de kopers en lezers. Na een grappige kleine inleiding over de fenomenen zien en waarnemen is er veel werk te zien, te beleven en te verbazen van beide ontwerpers van optische en visuele illusies. Een leuk boek voor de leestafel en gebruik op school. In het boek “Illusionen” treft de lezer een verzameling van fascinerende figuren en voorstellingen met optische illusies aan.

Internationale interesse voor wereld van optische illusies - 2

Bij elk plaatje is gezorgd voor een kleine of zelfs een uitgebreide toelichting. Zo is het bekende plaatje van “de oudere vrouw en een jonge vrouw” voorzien van informatie. Deze bekende tekening uit 1915 is gepubliceerd door W.E. Hill en werd door hem betiteld als “Echtgenote en schoonmoeder”. Het boek bevat voorts meerdere goocheltrucs met kaarten, munten, touwtjes en zakdoeken. Meerdere voorstellingen zijn gebaseerd op de klassieke illusies en vormen daarmee de rode draad in deze keurig uitgevoerde publicatie. Aan de orde komen binnen de groep klassieke illusies anamorfosen en onmogelijke figuren.

ISBN 978-3-8118-5356-2, “Illusionen”, David Hillman en Akio Morishima, Neff Verlag, 1994, 144 pagina’s.

ISBN 978-1-78097-074-5, “Eye Bogglers”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2013, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen