Irritatie en nieuwsgierigheid in een boek over paradoxen

26 januari 2015

Om eerst het begrip paradox te verklaren kiezen de auteurs van het vermakelijke en uiterst onderhoudende boek “Paradoxen” voor verschillende benaderingen, die elk weer zorgen voor absurde, tegenstrijdige en soms voor een serieus geldige en taaie verklaring. Kortom, een boek voor serieuze onderzoekende lezers met gevoel voor humor en doorzettingsvermogen.

Irritatie en nieuwsgierigheid in een boek over paradoxen

Paradoxen

Zelfs de stelling dat de snelste hardloper nooit een trage schildpad kan inhalen wordt niet in twijfel getrokken. De auteurs hebben de intentie om elke lezer te amuseren, te verbazen en gelijktijdig mateloos te irriteren. In de inleiding van het boek wordt dat wel snel duidelijk. Er zijn raadsels, opdrachten en vragen. De lezer leert nadenken en beredeneren en maakt uitgebreid kennis met de grote namen in de wetenschap, die zich onder andere bezighielden met paradoxen: van Griekse filosofen tot Albert Einstein.

De auteurs kozen voor onderwerpen van illusies tot oneindigheid. In hun bijdrage over weten en geloven vormt het werk van de filosoof G.E. Moore de basis om ons zelf aan het denken te zetten. Daarna geven zij een beeld van de bijdragen van filosofen René Descartes en David Hume. Van bijzondere betekenis is de aandacht voor de fenomenen onmogelijke figuren en optische illusies. Het geheel is een absolute topper voor docenten, studenten en veel liefhebbers van zindelijke denken.

ISBN 978-90-8998-319-0, “Paradoxen”, Gary Hayden en Michael Picard, Librero Uitgevers & Importeurs, 2014, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen