Islamitische bijdrage aan ontwikkeling van wiskunde

24 oktober 2014

Voor wiskundigen en belangstellenden in de geschiedenis van de wiskunde en de rol van de Islam daarin, verscheen het boek “Mathematik im mittelalterlichen Islam”. Het boek bevat episoden uit de wiskunde, waarin de kennis en kunde over wiskunde in Islamitische landen in de middeleeuwen invloed uitoefende op ontwikkelingen in het vakgebied van de wiskunde. De auteur raadpleegde Arabische teksten om diverse gebieden en begrippen te beschrijven.

Islamitische bijdrage aan ontwikkeling van wiskunde

Mathematik im mittelalterlichen Islam

Tot deze gebieden behoren onder andere een beschrijving van de ontdekking van decimale breuken, geometrie, vlakke en sferische trigonometrie en algebra. Bovendien bespreekt de auteur wiskundige toepassingen in de wereld van de Islam, zoals het successierecht, een belastingstelsel, bij de berekening van de gebedstijden en bij de geometrie van ornamenten. Een inleiding geeft een geïllustreerd beeld over het ontstaan van de Islam en de start van de moslim kalender in het jaar 622 n. Chr.

In die mooie inleiding komen vier islamitische geleerden voor het voetlicht. Enkele postzegels geven eveneens interessante informatie over het baanbrekende werk. Door de wijze van detailleringen krijgen lezers een frisse andere kijk op de ontwikkeling van de wiskunde door de eeuwen heen. Elk hoofdstuk sluit af met een serie oefenvragen en een klein literatuuroverzicht. Dit boek is van waarde voor studenten en historici met interesse voor wiskunde.

ISBN 978-3-540-76687-2, “Mathematik im mittelalterlichen Islam”, J. Lennart Berggren, Springer Verlag, 2011, 219 pagina’s.


Gerelateerde artikelen