Jaarboek Ars et Mathesis met 3D papier kunstwerken

9 februari 2016

Op de afgelopen Ars et Mathesisdag 2015 in Deventer presenteerde het bestuur van de stichting Ars et Mathesis een nieuwe uitgave van de jaarlijks verschijnende brochure, waarin het werk van kunstenaars besproken wordt. Het werk heeft telkens bij het zien ervan een wiskundige uitstraling. Ook het zogenoemde Jaarboek 2015 voldoet aan deze ontwerpnorm en bevat het werk van papier architect/kunstenaar Ingrid Siliakus en de sieraden kunstenaar Nel Linssen. Beiden maken geweldige en fascinerende papier kunstwerken met een ruimtelijke uitstraling en een ingewikkeld fabricageproces.

Jaarboek Ars et Mathesis met 3D papier kunstwerken

Ingrid Siliakus en Nel Linssen

Het is het redactieteam Klaas Lakeman en Rinus Roelofs gelukt een waardevol en informatief document samen te stellen over een verrassende en intrigerende kunstvorm met papier. Ingrid Siliakus brengt in alle eenvoud een vooraf ontworpen bouwwerk over op een vel papier omdit dan zodanig te snijden en te vouwen dat een 3dimensionale voorstel-ling ontstaat. De brochure toont meerdere afbeeldingen op A4-formaat van gereali-seerde projecten en kunstwerken.

Voor de papierarchitectuur is veel belangstelling. Nel Linssen legt zich toe op het ontwerp van papieren sieraden, die er nog al wiskundig uit zien. Vierkantjes en schijfjes papier worden volgens een vast patroon gevouwen en volgens op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Zo ontstaat al experimenterend volkomen intuïtief een ruimtelijk object. Bij armbanden kan met een enkele beweging een andere beeld ontstaan door ze integraal te draaien. De brochure geeft foto’s van haar producten. De brochure is te bestellen via de website www.arsetmathesis.nl.


Gerelateerde artikelen