Japanners tonen interesse in optische verschijnselen

5 oktober 2016

Door magische kunstenaars als Akiyoshi Kitaoka, veel publicaties met visuele en optische illusies en veel groots opgezette tentoonstellingen met optisch bedrog zijn Japanners blijvend geïnteresseerd in het fascinerende en nieuwsgierige fenomeen van dit bedrog in onze visuele perceptie. Van Joop van der Vaart ontvingen wij twee unieke Japanse kranten, boordevol met optische grappen en hulpmiddelen.

Japanners tonen interesse in optische verschijnselen

Optische fenomenen in Japanse kranten

Het zijn ogenschijnlijk gewone kranten met berichten over het weer, de sport, de radio- en tv-programma’s, ontspanning en vooral veel advertenties in bijzondere en verrassende opmaak en vormgeving. De eerste 16 pagina’s tellende krant bevat op vrijwel elke pagina een advertentie met gehele of gedeeltelijke magische beelden met veel verschoven strepen en streeprasters over gedeeltelijk herkenbare figuren.

Op de voorzijde is de werking verklaard. Bij de krant hoort een rasterfolie voor het beeldspel van interferentiepatronen en het laten bewegen van figuren door schuiven van de rasterfolie over de afbeeldingen. Er is sprake van een Moiré-effect, dat ook waar te nemen valt in diverse bochten op snelwegen en bij op- en afritten. De pijlen in de bochten bewegen en zorgen voor de extra attentie bij de weggebruikers.

Japanners tonen interesse in optische verschijnselen - 2

De tweede krant staat geheel in het teken van de anamorfose, vanwege de expositie in een museum in Osaka. Ook nu weer op nagenoeg elke pagina één of meerdere voorbeelden van anamorfosen, die deel uitmaken van advertenties of de mooiste plekjes in Japan weergeven in de spiegel. Op de voorpagina van de krant staat een uitleg voor het kijken naar de cilindrische anamorfosen.

De spiegel is meegeleverd en hoort tevens bij een prachtige affiche voor de tentoonstelling in de stad Osaka. Voor de lezers van deze verrassingskrant een bijzondere ervaring om op deze wijze kennis te maken met het optische bedrog van een anamorfose. Er is een advertentie van een software bedrijf voor het zelf ontwerpen en afdrukken van een anamorfose.


Gerelateerde artikelen