Kijk meer om u heen en zie vele wonderen

19 maart 2016

Dagdromen, fantaseren en combineren zijn normale standaard eigenschappen van de denkende mens. Soms komen die eigenschappen uitzonderlijk naar boven bij onze visuele waarnemingen van het dagelijkse gebeuren en zien wij dingen, die er eigenlijk niet zijn en waarschijnlijk ook niet bewust aangebracht zijn.

Kijk meer om u heen en zie vele wonderen

Madonna of the toast

Personen geloven soms dingen, beelden of voorwerpen te zien. Meestal berust het zien ervan op een misverstand of is er een sterke wens om juist iets te zien. Geloof, religie of cultuur spelen daarbij een rol in het bewust zoeken naar toevalligheden of het onbewust geconfronteerd te worden met een schokkende ervaring. Wie heeft er in zijn jeugd en zelfs nu nog niet genoten van wolkenformaties en het zoeken naar veranderende en herkenbare figuren. Ook gewoon in de natuur komen we spelingen van de natuur tegen, die ons herinneren aan eerder opgedane visuele herkenningen en ervaringen.

We lopen op een zandweg langs de omheining van een weiland en zien een witte koe met drie grote zwarte vlekken, die met een beetje fantasie als beeld lijken op de contouren van Mickey Mouse. Dit voorbeeld en vele andere merkwaardige voorbeelden staan afgebeeld en zijn beschreven in het vermakelijke boekje “Madonna of the toast”. Gewone uitbare chips inspireren al tot het speuren naar herkenbare figuren. Vooral religieuze gezichten zijn geliefde items.

ISBN 978 09772827 7 7, “Madonna of the toast”, Buzz Poole, Mark Batty Publisher, 2007, 95 pagina’s.