Kijker laat zich inspireren om actiever waar te nemen

16 april 2016

Het kleine boekje met optische illusies en het beweegbare plaatje op de voorzijde is weer een juweel voor spannende en leerzame momenten met het spel van visueel en optisch bedrog van ons visuele waarnemingssysteem. Dat het aantal varianten op de bekende klassieke illusies bijna oneindig zijn, laten de samenstellers van dit kijk- en doeboekje op een kleurrijke wijze zien.

Kijker laat zich inspireren om actiever waar te nemen

100 Illusions d'Optique

Door verbluffende en intrigerende tekeningen en constructies worden kijkers op het verkeerde been gezet en zorgt het verrassingseffect voor een extra kijkgenot na het zien van het bedrog of het lezen van de gegeven oplossing. Geometrische illusies zijn afgewisseld met spontaan bewegende illusies. Ook bevat het boekje een aantal selecties van onmogelijke figuren, dubbelzinnige figuren en omkeerplaatjes.

Kijker laat zich inspireren om actiever waar te nemen - 2 Kijker laat zich inspireren om actiever waar te nemen - 3
Afbeeldingen uit: 100 Illusions d’Optique.

De bekende eeuwig doorlopende waterval van de beroemde graficus M.C. Escher is nog steeds een inspiratiebron voor nieuwe kunstenaars met een sterke voorkeur voor het ontwerpen van kunstwerken met optische illusies en het fenomeen van onmogelijke figuren. Met het basisontwerp van de onmogelijke driehoek zijn heel leuke varianten in beeld gebracht. Het principe van de vaas/gezichten van Rubin is regelmatig de inspiratiebron voor merkwaardige varianten, die de aandacht van kijkers langer vasthouden. Het geheel is een leuk boekje voor de verzamelaars van illusies.

ISBN 978-2-215-14792-3, “100 Illusions d’Optique”, Guillaume Pô, Fleurus Éditions, 2014, 124 pagina’s, bewegende afbeelding aan de voorzijde.


Gerelateerde artikelen