Kinderen en volwassenen ontdekken optische illusies

20 december 2014

Voor Duitstalige liefhebbers van optische illusies en andere optische fenomenen is van de oorspronkelijk Engelse publicatie Optical Illusion Activity Book een Duitse versie verschenen. Al spelenderwijs kunnen lezers ontdekken dat er een verbluffende wereld bestaat achter het optische bedrog door ons op het verkeerde been te zetten bij het kijken naar merkwaardige visuele voorstellingen.

Kinderen en volwassenen ontdekken optische illusies

Optische Täuschungen

Bedrieglijk echt uitziende driedimensionale kubussen en driehoeken blijken na een tijdje kijken in werkelijkheid onmogelijke figuren te zijn. Wat precies een optische illusie is wordt verklaard door voorbeelden van klassieke illusies. Op basis van deze klassieke illusies zijn er meerdere varianten afgebeeld, waarin telkens enkele belangrijke onderdelen ontbreken. Met behulp van compacte opdrachten en het gebruik van de juiste stickers van het stickervel worden de afbeeldingen weer compleet en leert men de werking en eigenschappen van illusies.

Op deze wijze wordt kennisgemaakt met ogenschijnlijk vervormde figuren, kiepeffecten, vlakverdelingen, omkeer figuren, zwevende figuren en met vals perspectief. Met de draaiende schijfjes is het mogelijk om vanuit een zwart-wit patroon zelfs een kleurpatroon te realiseren tijdens het draaien. Ook maken de spelers met de schijfjes kennis met een magisch optisch effect dat verschijnt na het staren naar een specifiek draaiend patroon. Door zelfwerkzaamheid heeft deze publicatie een hoge educatieve waarde en is geschikt om stap-voor-stap kennis te maken met optische illusies en de invloed ervan op onze waarneming.

ISBN 978-1-78232-179-8, “Optische Täuschungen”, Sam Taplin, Usborne Verlag, 2014, 32 pagina’s en
4 stickervellen.


Gerelateerde artikelen