Kinderen leren al spelend hoe optische illusies werken

21 augustus 2015

Ook onder aansturing van de deskundige op het gebied van optische illusies, Keith Kay, verscheen een experimentendoosje om kennis te maken met de achtergrond en de werking van optische verwisseling en optisch bedrog. Deze veelal verrassende verschijnselen treden regelmatig bewust of onbewust op bij onze visuele waarneming van afbeeldingen, situaties, perspectieven en driedimensionale plaatjes.

Kinderen leren al spelend hoe optische illusies werken

Optische Täuschungen

De compacte set van informatie- en instructieboekje en een opbergdoosje voor de losse onder-delen voor de experimenten is uitgevoerd in een aantrekkelijk geheel. In het boekje presenteert Keith Kay een visuele schat aan zinsbegoochelingen en geeft een korte inleiding over dit fenomeen. Velen geloven dat onze ogen iets “vals” of onmogelijks zien. Maar in werkelijkheid vindt het optisch bedrog echter plaats in ons brein. De waarneming klopt, maar ons brein verwerkt die beelden echter verkeerd. In ons dagelijks gebeuren worden wij veelvuldig omgeven door optisch bedrog.

Reclamemakers maken veelvuldig gebruik van het optisch bedrog. Kunstschilders schilderen regelmatig voorstellingen waarin visueel gespeeld wordt met de kijker. Ook op tv ziet de kijker regelmatig het spel met perspectief en dieptewerking van in het algemeen platte beelden. Succesvol in handen van kinderen wordt altijd het boekje met een tekenfilmpje. De plaatjes veranderen als de pagina’s met de duim in beweging komen. We noemen dit een flipboekje. In het informatieboekje beschrijft de auteur een aantal klassieke optische illusies en geeft voorbeelden van zoekplaatjes, onmogelijke figuren, een spel met een spiegel, een experiment met de voorloper van de film en het fenomeen van de op-art. Het geheel is een leuke uitgave voor de jeugd.

ISBN 978-3-625-20424-4, “Optische Täuschungen”, Keith Kay, Naumann & Göbel Verlag, 1997, instructieboekje en experimentendoosje.


Gerelateerde artikelen