Kinderen leren door kleuren de werking van 3D-plaatjes

22 augustus 2015

Door met enige regelmaat te snuffelen bij Zeeman, Action, Aldi, Boekenvoordeel winkels, op het Boekenfestijn en zelfs bij de erkende boekenwinkels treffen wij telkens weer boekjes aan die onze collecties verrijken. Bij een recent bezoek kwamen we het boekje High Gear! op het spoor en kochten er meteen twee voor een uiterst klein prijsje. Het boekje bevat een 3D-bril met een rode en blauwe folie voor respectievelijk het linker en het rechter oog.

Kinderen leren door kleuren de werking van 3D-plaatjes

High Gear! 3-D

Met deze zogenoemde anaglyfenbril is mogelijk om een verrassende dieptewerking in de plaatjes te ervaren. Na het kleuren van de plaatjes met een geheel eigen fantasie valt het 3D-effect nog meer op. Het kleurboekje bevat 32 pagina’s met 32 plaatjes om in te kleuren. Verder is er geen toelichting op de specifieke 3D-beeldtechniek en het gebruik van de 3D-bril voor alleen de plaatjes in het kleurboekje. Voor school en onder begeleiding van een volwassene een leuk 3D-kleurboekje om snel kennis te maken met driedimensionale plaatjes.

Alle afbeeldingen en karakters komen uit de bioscoopfilm Cars 2, een productie van het bedrijf Disney/Pixar. De eerste anaglyfenplaatjes werden al getekend rondom de ontwikkeling van de stereoscopische kijker van Wheatstone. Na de uitvinding van de 2D-fotografie volgden al spoedig experimenten met 3D-foto’s in de anaglyfentechniek. In schoolboeken voor het vak wiskunde stonden bij de onderdelen trigonometrie en stereometrie veelal ruimtelijke voorstellingen in de anaglyfentechniek.

ISBN 978-0-7364-2862-0, “High Gear! 3-D”, kleurboek met 3D kleurplaten, Random House Books, 2012, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen