Kleur en kunst zijn eeuwen nauw met elkaar verbonden

15 december 2014

In een prachtig vormgegeven studie- en kunstboek vertellen de auteurs op een zeer interessante wijze over de geschiedenis, culturele betekenis en de wetenschap van kleur. Het geheel is voorzien van ruim 350 kleurrijke afbeeldingen, die de lezer extra laat genieten van de betekenis, uitstraling, kracht, perceptie en invloed van kleuren. Kleur beïnvloedt niet alleen elk ogenblik tijdens onze dagelijkse bezigheden, maar trekt een zichtbaar en merkbaar spoor door alle aspecten van ons leven.

Kleur en kunst zijn eeuwen nauw met elkaar verbonden

Die geheimnisvolle Sprache der Farben

In het uitgebreide en kleurrijk geïllustreerde studie- en kunstboek worden de talrijke verschijningsvormen van kleuren op aantrekkelijke wijze belicht en verklaard. Vragen als: “Waarom is de hemel blauw, is het gras groen en een roos rood?” komen op speelse wijze aan de orde en geven de auteurs heldere antwoorden. De typografisch opmaak en de verbluffend mooie foto’s maken van dit boek een juweel voor iedereen met liefde voor kleur en de wens om kleur te onderzoeken en te begrijpen. Een boek voor kleurdeskundigen en -adviseurs, fysiologen, psychologen, docenten en studenten kleurenleer en kunstgeschiedenis.

De auteurs beginnen met een fascinerende beschrijving van de natuurkundige en chemische principes van kleur. Dan volgt er een kleurrijke reis door het universum om de natuurlijke schoonheid van kleuren te ontdekken en te plaatsen in ons dagelijks werk en leven. Ook is er bijzondere aandacht voor de aanwezigheid van kleuren in de natuur, in onze flora en in de dierenwereld. In het laatste hoofdstuk staan wij centraal. Ondanks dat wij verschillende kleuren kunnen hebben op onze huid, of in onze ogen, ons haar of na stevige zonneschijn wederom op onze huid, zijn wij toch redelijk kleurloos in vergelijking met de kleurenpracht van een vlinder of van de veren van een pauw. Toch kunnen wij veel meer kleuren onderscheiden dan de meeste andere zoogdieren in het dierenrijk. In dit hoofdstuk krijgen de lezers een interessante benadering van het fenomeen van een kleurzienstoornis, ook wel kleurenblindheid genoemd. Er is zelfs een test beschreven om onze gevoeligheid voor een combinatie van blauw en geel zelf te onderzoeken. Verder zijn er praktische voorbeelden van specifiek kleurgebruik op informatieborden en -kaarten, veiligheidssymbolen, diagrammen en metrokaarten, in de heraldiek, de politiek, bedrijfslogo’s en in het gebruik van kleding in cultuur.

Er zijn ook voorbeelden van kleurpaletten in historisch perspectief van landen en in bepaalde perioden in de geschiedenis. De auteurs deden daarnaar onderzoek en vonden boeiende feiten. De hoofdstukken met specifieke onderwerpen uit de kleurenleer worden telkens afgewisseld met leuke feiten en wetenswaardigheden over individuele kleurbenaderingen uit het zichtbare gedeelte van het elektromagnetische spectrum, en wel over de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Een lijst met aanvullende literatuur en een trefwoordenregister sluiten dit boek af. Voor liefhebbers van kleur en professionele kleurgebruikers een geweldig boek over kleur!

ISBN 978-3-7716-4554-0, “Die geheimnisvolle Sprache der Farben”, Joann Eckstut en Arielle Eckstut, Fackelträger Verlag, 2013, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen