Koreaans publiek laat zich verrassen in illusiemuseum

29 september 2015

In het Zuidkoreaanse Seoul bevindt zich het Trick Eye Museum. Het concept voor dit uiterst gezellige en veel gewaardeerde interactieve museum wordt gevormd door het verschijnsel van trompe-l’oeil. Alle opstellingen worden betreden en personen maken dan direct deel uit van de voorstelling en laten zich uitgebreid fotograferen. Zo ontstaan de leukste en vreemdste situaties en angstige momenten in combinatie met de vooraf geschilderde begoochelde voorstellingen.

Koreaans publiek laat zich verrassen in illusiemuseum

Trick Eye Museum

Zelfs de kamer van Ames zorgt telkens weer voor verrassende ontdekkingen dat het perspectief ons zo flink kan bedriegen. Na het spiegeldoolhof is de uitgang weer bereikt en gaan bezoekers naar het onderdeel Ice Museum. Ook daar speelt trompe-l’oeil de hoofdrol in de aanraakbare ijssculpturen en heuze glijbaan. De eigenaar van het Trick Eye Museum is door zijn ontwikkeling van een concept tevens bezitter van vergelijkbare musea in het Zuidkoreaanse Busan en Jeju en in de steden Singapore, Jijan en Hong Kong.

Koreaans publiek laat zich verrassen in illusiemuseum - 2 Koreaans publiek laat zich verrassen in illusiemuseum - 3

Voor meerdere trompe-l’oeil afbeeldingen koos de ontwerper voor het schilderen van bekende voorstellingen van internationaal gerenommeerde kunstschilders. Kinderen en volwassenen klimmen in bomen, staan boven diepe afgronden of bij watervallen, tussen wilde dieren of maken deel uit van een kunstwerk. Pas na het bekijken van de foto of de video blijken er wonderlijke situaties zijn ontstaan en is er meer vreugde door de voorstellingen. De bezoekers zijn actief bezig met het fenomeen van de optische illusie, het optisch bedrog en een fascinerende wereld van driedimensionale beelden.

Een individueel bezoek is zeker aan te bevelen, maar met een groep is het bezoek nog waardevoller door gezelligheid en het maken van foto’s van grappen en grollen door magische beschilderingen op wanden en vloeren van het museum. Voor het onderwijs is een speciaal boekje verkrijgbaar om al in de klas een bezoek voor te bereiden. Het werkboek bevat een uitleg over het verschijnsel trompe-l’oeil als muur- of straattekening, de kamer van Ames, optische illusies, licht en schaduw, het driedimensionale effect en over het zelf ontwerpen van optische illusies. Het werkboek is tevens een voorlichtingsboek voor ouders en leraren. Meer informatie is verkrijgbaar op de site www.trickeye.com.


Gerelateerde artikelen