Kunst en wetenschap in park Bos van Ypeij

22 januari 2015

In de zomer van het jaar 2005 werd in het Bos van Ypeij de tentoonstelling Passage gehouden. Het was alweer de 5e expositie die op het landgoed plaatsvond, met deze keer als thema “Kunst en Wetenschap”. De kunstwerken in deze ruim opgezette expositie in de openlucht bracht het werk in de vorm van een passage, waarbij de toeschouwer zelf een onderdeel was van de kunstwerken.

Kunst en wetenschap in park Bos van Ypeij

Passages

De ruimtelijke voorstellingen gaven de organisatoren een inspiratie om in de begeleidende catalogus enige anaglyfen op te nemen. Zelfs de omslag van de fraai vormgegeven catalogus Passages bestaat uit een anaglyfenplaat van een detail uit het bos. Met de tentoonstelling Passages werden kunst en wetenschap met elkaar verbonden. Passages toonde dan ook een mix van architectuur, natuurkunde, taal, muziek, techniek en verbeelding. Het bos was voor de kunstopstellingen een uniek geheel met verrassende doorkijkjes in het landschap.

Kunst en wetenschap in park Bos van Ypeij - 2 Kunst en wetenschap in park Bos van Ypeij - 3 Kunst en wetenschap in park Bos van Ypeij - 4
Principetekening van de spiegelstereoscoop van Charles Wheatstone waarmee hij aantoonde dat ruimtelijk zien berust op de posities van het linkeroog en rechteroog.

Voor het mooie landgoed zijn de verschillende tuinstijlen kenmerkend. De grootformaat foto’s geven een beeld van de vele wiskundige, natuurkundige en architectonische installaties. Zo was in een waterkunstwerk van Vincent Icke het golfverschijnsel van Huygens zichtbaar. Rinus Roelofs ontwikkelde samen met de kunstenaar Kenneth Snelson een ontwerp voor spaceframes en met Dániel Erdély een werk met het Spidron concept. Timo Mank en Martin van den Oever deden een onderzoek naar de perceptie van stilstand en beweging binnen de stereoscopische ruimte. Met de anaglyfenbril op kunnen enkele voorbeelden van stereotekeningen van wetenschapper Wheatstone worden bekeken. Voor de kunstliefhebber ook nu nog een leuke en inspirerende publicatie.

ISBN 90 802296 9 5, “Passages”, Cor Wetting, Sprezzatura, 2005, 60 pagina’s + anaglyfenbril.


Gerelateerde artikelen