Kunstcommunicatie met kleurrijke punten

21 november 2015

Stedelijke landschappen en nachtelijke beelden uit grote steden zijn de centrale motieven in de werken van Birgit Jensen (1957). Alleen op een bepaalde afstand tot de kunstwerken zijn deze motieven te herkennen. Want de kunstenares werkt met punten en verdelingen en in plaats van concrete architectuur vorm het licht nieuwe structuren op de groot formaat schilderijen. Dichtbebouwde architectuur en verlichte straten worden omringd door een woud van bouwwerkjes en borden met reclame- en tekstuitingen en vormen daarmee ondanks de hoge abstractiegraad een plastische driedimensionale wereld.

Kunstcommunicatie met kleurrijke punten

Birgit Jensen: dot-communities

Wellevendheid is dan ook het begrip dat Birgit Jensen hanteert als uitgangspunt voor haar creatieve werk en haar spel met de mechanismen van onze waarneming. In een tweetalige catalogus staan een aantal artikelen over de specifieke kunst van Birgit Jensen en tientallen foto’s, die een verrassend beeld geven van steden als kunstobjecten.

Speciaal voor de expositie is een zeer groot werk van bijna 5 x 10 m² met grote punten in de kleuren rood, geel, groen en blauw gerealiseerd. Zij speelt daarbij met de eigenschappen van kleuren om met elkaar te vermengen en nieuwe kleuren te laten ontstaan. De publicatie verscheen naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Kunstmuseum Mülheim aan de Roer.

ISBN 978 3 86678 066 8 “Birgit Jensen: dot-communities”, Beate Ermacora en Ines Wiskemann, Kerber Verlag, 2007, 79 pagina’s.


Gerelateerde artikelen