Kunstlichtprojecten van Mischa Kuball

1 juli 2015

In het ZKM | Centrum voor nieuwe Kunst in Karlsruhe (D) vond de expositie “Mischa Kuball ….. in progress. Projekte/Projects 1980-2007” plaats. Lichtkunstenaar Mischa Kuball is een echte goochelaar met video- en lichtbeelden, met daglicht en kunstlicht en ontwerpt in opdracht lichtprojecten voor de openbare ruimte, tunnels, bruggen, parken en objecten. Hij werd in 1959 in Düsseldorf (D) geboren.

Kunstlichtprojecten van Mischa Kuball

Mischa Kuball ... in progess

Sinds 1984 realiseert Kuball ruimtelijke kunstprojecten en werkt sinds 1991 aan universiteiten en hogescholen voor de kunst. In 1990 ontving Kuball de eerste onderscheiding voor zijn kunstprojecten. Momenteel behoort de kunstenaar tot een groep van veel gevraagde kunstenaars voor kunstlicht- en lichtkunstprojecten en lichtkunst installaties. Zijn werken zijn internationaal bekend en gewaardeerd. De expositie in het ZKM gaf een goed beeld van zijn opgebouwde oeuvre.

Naar aanleiding van een reeks exposities verscheen een omvangrijke publicatie met tweetalige teksten (Duits en Engels) over de ontwikkelingen en het werk van de kunstenaar Mischa Kuball. Het boek is rijk voorzien van illustraties van tijdelijke en permanente projecten en objecten. Het spel met licht en kunst is voor meerdere kunstenaars een fascinerende uitdaging om het publiek te betoveren en uit te nodigen om het kunstlicht te beleven. Het werk van Kuball wordt niet alleen gezien en waargenomen, maar vindt waardering door de verrassende opbouw en prikkels voor de waarnemer en beschouwer.

De inhoud van de publicatie is thematisch opgebouwd. Toonaangevende auteurs en museum directeuren bespreken diverse aspecten in het oeuvre van Mischa Kuball en zijn veelzijdigheid als kunstenaar. Het boek sluit af met een compacte biografie, een overzicht van gerealiseerd werk, een forse lijst met monografieën en catalogi, alsmede een overzicht van solo- en groepsexposities. Het concept van deze tentoonstelling met bijbehorende werken zal tevens te zien zijn in diverse Europese en Aziatische steden. Voor liefhebbers van lichtkunst met kunstlicht een prachtig boek, dat zeker ook als referentiebron kan dienen voor studenten in de multimedia en de moderne kunst.

ISBN 978 3 7757 1926 1, “Mischa Kuball …. in progress”, Florian Matzner, Hatje Cantz Verlag, 2007, 408 pagina’s.

ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, Lorentzstrasse 19, D-76135 Karlsruhe, www.zkm.de.


Gerelateerde artikelen