Kunsttijdschrift met info en uitleg over optische illusies

3 januari 2015

Het pedagogische tijdschrift “Kunst + Unterricht” presenteert in het themanummer “Beeldspel” een uitgebreide en uiterst waardevolle behandeling van het visuele fenomeen van de optische illusie. De inhoud gaat over optische verwisselingen, omkeerbeelden, beeldraadsels en visuele irritaties in onze dagelijkse waarneming.

Kunsttijdschrift met info en uitleg over optische illusies

Kunst + Unterricht 368-2012

De didactische overweging is gebaseerd op de aanname dat een beeld in werkelijkheid ontstaat en gevormd wordt in de hersenen van de waarnemer. Of elke waarnemer hetzelfde beeld in alle hevigheid en details op eenzelfde wijze interpreteert en reproduceert is maar de vraag. De visuele informatie vanuit het netvlies wordt automatisch verwerkt tot een nieuw beeld of wordt herkend als een eerder ervaren beeld.

Wordt het beeld niet direct herkend dan kan er eventueel sprake zijn van een visuele irritatie of zelfs een begoocheling in onze visuele perceptie. Het centrale doel van het kunstonderwijs in het middelbare en voortgezette onderwijs is het leerlingen bijbrengen van een adequate pragmatische omgang met beelden van verschillende soort, omvang en betekenis. Aan de hand van praktische voorbeelden van onder andere de kunstenaars René Magritte, Cornelis Norbertus Gijsbrechts, William Hogarth, Johann Michael Voltz, Bruno Ernst, Jos de Mey, István Orosz, Sandro Del-Prete en Octavio Ocampo worden alle vormen van optisch bedrog op heldere wijze besproken.

In meerdere leerzame en boeiende bijdragen krijgt de lezer daardoor een inspirerend beeld van vele merkwaardige en magische beeldfenomenen. Voor het gebruik in schoolverband bevat het tijdschrift verwijzingen naar websites. Elke bijdrage sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht. Voor elke kunstliefhebber een waardevol en zeer bruikbaar themanummer. Kunst + Unterricht Nr. 368-2012 verscheen onder redactie van Dietrich Grünewald, is een uitgave van Friedrich Verlag en is te bestellen via www.kunst-und-unterricht.de.