Laserexperimenten met het educatieve montagepakket

29 augustus 2014

In het dagelijks leven van de huiskamer of tijdens het werk of studie speelt de laser een belangrijke rol in beeld- en geluidapparatuur, in computerapparatuur en in printers. In de praktijk zijn er echter nog veel meer toepassingen voor de laser.

Laserexperimenten met het educatieve montagepakket

Laser-Experimente

Om al spelenderwijs de werking van de laser te ervaren is een set ontwikkeld voor het experimenteren met de werking en gedrag van de laser. In het uitgebreide pakket zijn meer dan 60 bouwdelen verzameld voor het uitvoeren van 12 experimenten uit het vakgebied van de opto-elektronica en het bouwen van 25 eenvoudige schakelingen voor licht- en lasergestuurde overdracht van spraak en muziek. Maar ook voor de professionele onderzoekers, studenten en docenten in het hoger onderwijs en op de universiteiten is er nog voldoende te leren en te experimenteren met de laserpointer. De proefjes en experimenten staan in het begeleidende leer- en doeboekje. Aan de hand van uitgebreide beschrijvingen van de belangrijkste onderdelen in het pakket en vele grondschema’s is het mogelijk om direct aan de slag te gaan. Het boekje start met een uitleg over de oorsprong en over de eigenschappen van de meegeleverde diodelaser. De elektronica onderdelen en de verbindingsdraadjes worden zonder te solderen gemonteerd op insteekplaatjes. Gebruikers van de laser experimenteerset moeten nog wel een batterij kopen om de proefjes te kunnen doen. Na eenvoudige experimenten volgen er vele moeilijke elektronica proefjes waarvoor wat extra onderdelen moeten worden aangeschaft, zoals een elektromotortje en een spiegel. Door het insteekprincipe van onderdelen blijven de draadjes intact en kunnen weer worden gebruikt voor de volgende proef. De laser experimenteerset zal uitstekende diensten verrichten in het onderwijs voor de vakgebieden van fysica en elektronica en in het bijzonder voor de fotonica.

ISBN 978-3-645-65012-0, “Laser-Experimente”, Günter Wahl, Franzis Verlag, 2010, montagemateriaal en uitgebreide handleiding.


Gerelateerde artikelen