Leidse natuurkunde mede opgezet door Paul Ehrenfest

3 mei 2016

Met de expositie “Einstein & Friends” gaf het Museum Boerhaave Leiden aandacht aan de 100e verjaardag van de Algemene Relativiteitstheorie, Einsteins revolutionaire kijk op ruimte, tijd en zwaartekracht. In het concept van de expositie stonden de warme vriendschappen en diepgravende gesprekken van Albert Einstein met zijn Nederlandse collega’s, onder wie Willem de Sitter, Heike Kamerlingh Onnes, Paul Ehrenfest en Hendrik Lorentz centraal. In de expositie werden bijzondere voorwerpen, schilderijen, glas-in-loodramen, correspondentie, tekeningen, documenten en veel andere materialen en voorwerpen getoond.

Leidse natuurkunde mede opgezet door Paul Ehrenfest

Paul Ehrenfest

Over het privéleven en werk van Paul Ehrenfest, Einsteins boezemvriend, heeft het museum een stripboek laten maken. Einstein leerde Ehrenfest kennen tijdens zijn kortstondige professoraat aan de universiteit in Praag. Met die ontmoeting start ook het informatieve en spannende beeldverhaal met een schat aan extra wetenswaardigheden en persoonlijke teksten van beide wetenschappers en de personen in het boeiende, bedachtzame, onzekere, liefdevolle, bemoeiende en huiselijke leven van Ehrenfest. Op compacte wijze maken striplezers kennis met alle ontwikkelingen in de wetenschap tussen 1912 en 1933, het jaar waarin zijn leven eindigt.

ISBN 978-90-6292-000-6, “Ehrenfest”, Fred de Heij en Ad Maas, Museum Boerhaave, 2015, 50 pagina’s.

Ehrenfest! is het bewogen levensverhaal van natuurkundige Paul Ehrenfest voor wie de natuurkunde zijn houvast werd en ook zorgde voor zijn ondergang. Het stripboek Ehrenfest! kan worden gekocht voor € 7,95 bij uw stripwinkel of via de e-mail facturen@museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen