Lesmaterialen beschikbaar bij natuurkunde-onderwijs

18 mei 2016

Tijdens de Natuurkunde Didaktief Conferentie in december 2015 maakten wij kennis met twee voorbeelden van katernen uit de lesmethode Pulsar Natuurkunde Tweede Fase. Met de nieuwe Pulsar voor de 2e fase sluit de Uitgever Noordhoff met haar leermateriaal aan op het nieuwe examenprogramma natuurkunde. Om onderwijsgevenden alvast kennis te laten maken met dit nieuwe lesmateriaal voor leerlingen op het vwo waren de hoofdstukken 14 en 20 beschikbaar voor een algemene indruk.

Lesmaterialen beschikbaar bij natuurkunde-onderwijs

Pulsar Natuurkunde Tweede Fase

Door de opzet van het materiaal worden leerlingen gestimuleerd zich te ontwikkelen in een actief en onderzoekend leergedrag. Ook voor de geïnteresseerde lezers van OF in de ontwikkelingen en inhoud van het natuurkunde-onderwijs zijn deze voorbeeld katernen van een interessante betekenis. Hoofdstuk 14 van het lesmateriaal gaat over kern- en deeltjesfysica en onderzoek van subatomaire deeltjes en maakt de leerling kennis met enkele donkere kanten van de materie.

Lesmaterialen beschikbaar bij natuurkunde-onderwijs - 2 Lesmaterialen beschikbaar bij natuurkunde-onderwijs - 3 Lesmaterialen beschikbaar bij natuurkunde-onderwijs - 4

Het idee dat materie bestaat uit kleine deeltjes is zeker meer dan tweeduizend jaar oud. Een wetenschappelijke uitwerking en onderbouwing begon rond 1800 met de atoomtheorie van John Dalton (1766-1844). Albert Einstein ontdekte in het begin van de 20e eeuw dat massa een vorm van energie is. Lezers maken kennis met kernfusie, kernsplijting en relativistische energie. Aan de orde komen vervolgens de onderwerpen subatomaire deeltjes, antimaterie, neutrino’s en de kernkracht.

Hoofdstuk 20 staat in het teken van snelle deeltjes, lichtsnelheid, lengte en tijd, Lorentztransformaties en het relativistische dopplereffect. Alle hoofdstukken sluiten af met het onderdeel “Toepassing”, waarin de auteurs aan de leerlingen sturing geven om het geleerde toe te passen in een serie opgaven op het examenniveau. Elk hoofdstuk heeft een compacte samenvatting en zijn er nog een serie proefwerkopgaven, waarbij gebruik gemaakt wordt van de online-oefentoets. Voor informatie over het lesmateriaal Pulsar Natuurkunde Tweede Fase raadpleeg www.noordhoffuitgevers.nl.


Gerelateerde artikelen