Meer innovatie en kwaliteit met filosofische benadering

29 november 2015

Bij filosofie behoren activiteiten als het verlangen en het streven naar kennis en wijsheid. Het denken staat daarin centraal en wordt in de filosofie beschouwd als het geëigende middel om over onder andere problemen, realisaties en bruikbaarheid na te denken en te overleggen. Zo zullen technici, ingenieurs, ontwerpers en onderzoekers over het realiseren van producten, systemen en objecten moeten nadenken hoe anderen daarop kunnen reageren.

Meer innovatie en kwaliteit met filosofische benadering

Philosophie für Ingenieure

De filosofie als erkend vakgebied is al bijzonder oud en kent inmiddels een boeiende historie. De gehanteerde grondslagen van de hedendaagse filosofie dateren uit de 20e eeuw, waarbij vakgebieden als esthetica en ethiek steeds meer inhoud en betekenis hebben gekregen. De huidige ‘ingenieur’ kan een zekere mate van kennis over de filosofie goed in zijn werk toepassen. De auteur van “Philosophie für Ingenieure” vertelt in zijn boek uitgebreid over zijn ervaringen en de waarde van filosofische benaderingen in werk gerelateerde situaties.

Met de opgedane kennis en wetenswaardigheden uit het boek staat de ‘ingenieur’ ook stevig op beide benen in de maatschappij. Op vragen als: “Waarom zijn handleidingen zo moeilijk?” en “Hoe komt een kaartje zo eenvoudig mogelijk uit een automaat?” geeft de auteur snel en efficiënt antwoord. Met kleine oefeningen zet de auteur de lezers zelf aan het werk. Voorbeelden uit de praktijk geven het boek een leerzame en inspirerende waarde mee.

ISBN 978-3-446-44684-7, “Philosophie für Ingenieure”, Klaus Kornwachs, Carl Hanser Verlag, 2015, 2e druk, 235 pagina’s.