Met 3D-stereoscopie wordt een beeld in diepte beleefd

20 juli 2016

Door de enorme extra aandacht voor VR-virtual reality en het beschikbaar komen van eenvoudige, kostbare en zelf te bouwen kartonnen VR-brillen heeft de jeugd en ouderen er een leuk 3D kijkspelletje bijgekregen om de wereld in beweging in driedimensies in de VR-bril te bekijken. Afhankelijk van het doel van het opzetten van de VR-bril zijn er meerdere mogelijkheden om stilstaande of bewegende beelden te selecteren op de schermen van de VR-bril.

Met 3D-stereoscopie wordt een beeld in diepte beleefd

3D-Bulletin 205

In elk geval zijn het stereoscopische beelden voor educatieve doeleinden, demonstraties, vermaak, training, contact op afstand met familie, vrienden, kennissen of andere personen en voorlichting.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie - NVvS heeft een toenemende aandacht voor ontwikkelingen van VR en de spectaculaire toepassingen. Tijdens de 3D-projectiedagen staan de ontwikkelingen in het VR-circuit in de pauze’s in de projectieblokken centraal in de vorm van demonstraties.

In het 3D-Bulletin 205 krijgen ook andere ontwikkelingen op het gebied van de digitale 3D-stereofotografie volledig aandacht in interessante artikelen met vele tips voor het gebruik van moderne digitale fotoapparatuur. Een schat aan 3D-foto’s geven voorbeelden van de mogelijkheden van stereoscopische plaatjes. Op de voor- en achterpagina bevat het 3D-Bulletin een 3D anaglyfenfoto om te bekijken voor het unieke diepte-effect met een 3D anaglyfen rood-blauw brilletje.

Met 3D-stereoscopie wordt een beeld in diepte beleefd - 2

De eerstvolgende 3D-projectiedag vindt op zaterdag 24 september 2016 plaats in de projectiezaal van ’t Visnet in Huizen. Het is dan tevens de Open Dag om op een ontspannen wijze kennis te maken met 3D fotografie. Iedereen met belangstelling voor 3D beeldtechnieken is welkom in de projectieruimte. Er zijn demonstraties en informatietafels beschikbaar. Kijk voor de gegevens op www.stereofotografie.nl.

Ook verscheen het verenigingsblad van de International Stereoscopic Union - ISU met informatie over het digitaal bewerken van gemaakte 3D-foto’s, een boekbespreking en een uitgebreide rapportage over het creatieve werk van Sylvain Arnoux en zijn stereoscopische tekeningen, schilderwerken en aquarellen.

Met het door hem ontworpen stereoscopisch tekenapparaat ontstaan zijn ideeën als een stereopaar op een door hem gekozen ondergrond. Met een stereoscopische kijker verschijnt het geheel dan als een 3dimensionaal beeld. Het betreffende artikel laat aan de hand van 17 stereoscopische voorstellingen de grote variëteit van zijn ontwerpen zien. Het tijdschrift Stereoscopy verschijnt elk kwartaal. Voor info www.ISU3D.org.


Gerelateerde artikelen