Met wiskundige formules ontstaan visuele figuren

18 oktober 2014

Op talrijke gebieden, die vallen binnen het bereik van mediawetenschappen via de wiskunde tot en met de geneeskunde, is de sterke groei in de betekenis van het beeld als informatiemedium duidelijker waarneembaar. Ondanks alle verklaringen en extra verrijkingen van teksten is de uitstraling en de kracht van het beeld overtuigender om een boodschap over te brengen. Het beeld en beeldwereld staan centraal in de serie informatieve boeken “Bildwelten des Wissens”. Toonaangevende auteurs en wetenschappers geven telkens een historische context aan interessante ontwikkelingen in beeldtechnieken en het gebruik en waarde van beelden in de dagelijkse praktijk en communicatie.

Met wiskundige formules ontstaan visuele figuren

Mathematische Forme(l)n

De nieuwste uitgave (deel 7.2) behandelt het ontstaan van beelden, vormen en figuren door het toepassen van mathematische formules. Wanneer er wordt gecalculeerd, grenswaarden worden bereikt en een coördinatenkruis wordt getekend, dan wordt er wiskunde bedreven en ontstaan er vormen en voorstellingen. Op basis van abstracte structuren en patronen nemen de auteurs verschillende visualisatie- en aanschouwingsstrategieën uit de mathematica onder de loep. Het is verhelderend om te ervaren hoe de tekenstift de wereld van de getallen in beeld heeft gebracht. Het is opvallend om te zien dat in de kunst van de 15e en 16e eeuw veelvuldig de platonische en archimedische polyeder werd gebruikt. De mathematica werd daarmee zichtbaar en tastbaar gemaakt. De rol van beelden in de mathematica is onder andere door Gaspar Schott in 1661 beschreven in zijn publicatie “Cursus mathematicus”.

Er was zoveel succes voor deze publicatie dat er al snel extra drukken verschenen. Schott gebruikte fascinerende gedetailleerde tekeningen. Een bijdrage in het nieuwe boek geeft een overzicht van de prachtige ontwerpen met onder andere de wiskundige figuren van Kepler. Een veelvoud aan historische plaatjes zijn aan de voorzijde en achterzijde van het boek opgenomen. De lezers vinden voorts bijdragen als “Valse beelden”, “Euclides revolutie” en “Aanschouwelijke algebra”. Voor wiskundigen en geïnteresseerden in de ontwikkelingen van het omzetten van getallen in figuren en in voorstellingen is de inhoud van dit studie- en referentieboek zeer nuttig.

ISBN 978-3-05-004646-4, “Mathematische Forme(l)n”, Wladimir Velminski en Gabriele Werner, Akademie Verlag, 2010, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen