Misleidingen en magie door gebruik van optische illusies

29 maart 2015

Met meer dan 300 merkwaardige, fascinerende en verbazingwekkende plaatjes heeft auteur Robert K. Ausbourne een geweldig en vermakelijk boek samengesteld voor alle liefhebbers van optische illusies. Met slechts 1 pagina voor een introductie op het boeiende en speelse onderwerp, is er alle ruimte om visueel te spelen met de meest voorkomende vormen en varianten van klassieke illusies.

Misleidingen en magie door gebruik van optische illusies

Optical Magic

Zo worden wij elk moment van de dag geconfronteerd met een constante stroom aan informatie, die zich beweegt tussen echt en onecht, tussen schijn en werkelijkheid in een heuse driedimensionale wereld. Onze hersenen zijn voortdurend aan het werk om alles te ordenen, te herkennen en te verwerken en te vergelijken met eerdere ervaringen. En dat is niet het enige dat ons brein doet. Het brein reageert ook op licht en donker, kleur, afstand, vorm, structuur en grootte. Door het functioneren en de ervaring van ons brein zijn wij ons niet bewust van al deze grootheden en zal ons visuele systeem uiteindelijk kiezen voor het sturen van onze wens en onze handelingen, gebaseerd op eerdere ervaringen en prioriteiten.

Door optische illusies worden onze hersenen getraind op het herkennen van kleine visuele fouten. Hoe meer wij leren over de werking van ons brein, des te gemakkelijker wordt het om te begrijpen dat er bij het zien en waarnemen regelmatig optische illusies in beeld zijn. In het boek ervaart de kijker een verbazingwekkende schat aan optische illusies in de vorm van klassieke en historische illusies, anamorfotische en stereoscopische illusies, kleur contrast effecten en nabeelden, vervormingsillusies, dubbelzinnige figuren, onmogelijke figuren en illusies waarin op een spontane wijze een beweging ontstaat.

ISBN 978-1-4549-1425-9, “Optical Magic”, Robert K. Ausbourne, Sterling Publishing, 2014, 316 pagina’s.


Gerelateerde artikelen