Moderne kunstuiting van Edvard Munch

28 juni 2015

Het feestelijke jubileumjaar 2007 van de Fondation Beyeler startte met een expositie van de zeer bekende Noorse schilder en graficus Edvard Munch (1863-1944). De expositie “Edvard Munch. Zeichen der Moderne” liet tot en met 15 juli 2007 aan de hand van ruim 130 schilderijen, 80 tekeningen en grafische kunstwerken de bijzondere betekenis en invloed van Edvard Munch voor de ontwikkelingen in de moderne kunst zien.

Moderne kunstuiting van Edvard Munch

Edvard Munch. Zeichen der Moderne

In het middelpunt van deze groots opgezette retrospectief stond ook de betekenis van deze begaafde kunstenaar als inspirator, stimulator en oprichter van het expressionisme. Het museum beschikt met dit concept over één van de grootste Munch-exposities, die ooit plaatsvonden buiten Noorwegen. De werken in de tentoonstelling werden ter beschikking gesteld door Amerikaanse en Europese musea. Naast de vele bekende werken van Munch beschikt het museum ook over vele werken, die exclusief door particulieren voor deze expositie worden uitgeleend.

De Fondation Beyeler vierde in 2007 het 10-jarig bestaan van het museum, dat Hildy en Ernst Beyeler vanuit de Galerie Beyeler zijn gestart in 1997. Het werk in de kunsthandel bestaat inmiddels 60 jaar en deze eveneens feestelijke gebeurtenis wilden zij zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als eerste tentoonstelling in een reeks van kunstzinnige activiteiten werd gekozen voor het veelzijdige werk van de veelzijdige en actieve Edvard Munch. De kijk van Munch op de eenzaamheid, de liefde en de dood is op een expressieve wijze aan het schildersdoek toevertrouwd en brengt menig bezoeker in extase en in verwondering.

Zijn werk mag daarom niet vluchtig bekeken worden, maar moet beschouwd worden. In zijn kunstwerken brengt hij emoties, verdriet, vernietiging en waanzin tot leven. Deze en andere vormen van menselijk uitingen heeft hij als geen ander op een voortreffelijke wijze in beeld gebracht. Hij studeerde aan de Koninklijke Tekenschool in Kristiana (N) schilderkunst en deed veel ervaring op tijdens zijn studiereizen naar Parijs en Antwerpen. In zijn jeugd heeft hij enkele emotionele ervaringen opgedaan, die zijn levenlang telkens terugkomen in het werk en in zijn privé leven.

Zijn oeuvre omvat ruim 1100 schilderijen, 18.000 grafieken, 3000 tekeningen en aquarellen, alsmede talloze schetsboeken en foto’s. De omvangrijke en kleurrijke catalogus bevat de reproducties van alle getoonde kunstwerken. Het indrukwekkende gebruik van felle kleuren, de dikke aanzet van de schilderskwast en de expressie op het gezicht, geven de kunstwerken een dynamische en warme uitstraling. Samen met de vele kunstbeschouwingen, de grote foto’s en de vele kleine foto’s uit het familiealbum geven deze catalogus een bijzondere waarde. Een document voor elke liefhebber van mooie kunst van een begaafde en creatieve kunstenaar met een grote invloed op vele kunstschilders.

ISBN 978 3 7757 1912 4, “Edvard Munch. Zeichen der Moderne”, Dieter Buchhart, Hatje Cantz Verlag, 2007, 288 pagina’s.

Fondation Beyeler, Baselstrasse 101, CH-4125 Riehen/Basel, www.beyeler.com.


Gerelateerde artikelen