Nieuwe museumlocatie voor stedelijke musea in Zutphen

15 januari 2017

Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak krijgen een nieuwe locatie. Op dit moment is de verbouwing van het pand en tevens een rijksmonument het Hof van Heeckeren aan het ’s Gravenhof nog in volle omvang zichtbaar. Tot aan de tijd van de volledige transformatie van het voormalige kantoorgebouw naar een moderne museumlocatie zijn beide musea gesloten. Zij gaan ook op de nieuwe locatie verder onder de naam Musea Zutphen.

Nieuwe museumlocatie voor stedelijke musea in Zutphen

De middeleeuwse kelder van de nieuwe locatie is momenteel ingericht met het eerste deel van de vaste collectiepresentaties van het Stedelijk Museum Zutphen, waarin het verhaal van de stad wordt verteld. De nieuwe locatie kan ook beschikken over 12 zalen voor de vaste collecties van beide musea, de twee zalen voor wisselexposities, een educatieve ruimte, de entreeruimten en een museum café. De oplevering staat gepland in het voorjaar 2017. Enkele dagen voor de sluiting van het Stedelijk Museum Zutphen waren wij in het museum en viel ons een publicatie met een keuze uit de collectie op.

Voor kunstliefhebbers en belangstellenden van de stadsgeschiedenis een unieke uitgave om op een compacte wijze op de hoogte te komen van schatten van het museum in Zutphen. Uit een collectie van ruim 15.000 museumstukken kozen de samenstellers van dit leuke boekje een representatieve selectie uit de grote hoeveelheid stukken. Wij keken naar museumstukken in onze relatie naar de onderwerpen zien, waarnemen, optica en 3D beeldtechnieken. In het boekje treffen we aan een phantascoop en bijbehorende kartonnenstroken met verschuivende tekeningen, een stereoscoop, een anamorfose en een kijkkast uit de 19e eeuw. Zutphen is ook bekend geworden door de vondst bij een opgraving in 2013 van een kwadrant, een astronomisch meetinstrument. Na onderzoek blijkt dit instrument te komen uit een jaar rond 1300.