Onze huid als ons grootste orgaan

24 april 2016

In de expositie Mijn Huid in het Museum Boerhaave kregen bezoekers alles over onze huid te zien. Een volwassen mens heeft twee vierkante meter huid, waarmee de huid ons grootste orgaan is. De huid heeft fysieke eigenschappen en is tevens een middel tot expressie of een bron tot ergernis. De huid is aantrekkelijk voor je zelf of begeerte voor de omgeving.

Onze huid als ons grootste orgaan

Dicht op mijn huid

De huid is kwetsbaar, sensueel en aan vele veranderingen onderhevig. Zowel in de expositie als in het begeleidende boek geven de samenstellers een informatief en leerzaam beeld over de veelzijdige kanten van onze huid, die elke dag wel in één of andere reclamespot zichtbaar is. De huid is in! De toenemende aandacht voor een tatoeage, piercing, huidverzorging, cosmetica en plastische chirurgie bewijst dat de huid als lichaamsdeel niet alleen van levensbelang is als orgaan.

Tijdens de rondgang langs de opstellingen wordt het duidelijk welke rol de huid speelt in het dagelijks leven. In twee interessante artikelen geven de auteurs een beeld van de historische ontwikkeling van de maakbaarheid van onze huid en een beeld uit de praktijk van drie personen, die veel last hebben van hun huidprobleem. De expositie was te bezoeken tot en met 22 juni 2008 in Museum Boerhaave Leiden.

ISBN 90 6292 163 9, “Dicht op mijn huid”, Mieneke te Hennepe en Tanny Dobbelaar, Museum Boerhaave, 2007, 40 pagina’s.

Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen