Oostenrijkse Post kiest weer voor gezichtsbedrog

3 oktober 2015

In een serie postzegels met “Oostenrijkse Fotokunst” verscheen recent het speciale motief “Vexations” van Gregor Schmoll, die vaak “Monsieur Surrealist” van de hedendaagse kunst wordt genoemd. Kunstenaar Schmoll werd in 1970 geboren in het Oostenrijkse Bruck an der Mur.

Oostenrijkse Post kiest weer voor gezichtsbedrog

Fotokunst uit Oostenrijk

Hij studeerde kunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen bij Michelangelo Pistoletto en Heimo Zobernig en had meteen al belangstelling voor de realiteit en het imaginaire in de kunst. Schijnbaar alledaagse gebruiksvoorwerpen worden in zijn foto’s omgezet in surrealistische en absurde correlaties en ziet men pas in tweede instantie wat er werkelijk aan de hand is. Zo herkent men plotseling een gezicht in de buitencontouren van een vaas. In zijn kunstwerken maakt Schmoll regelmatig gebruik van aspecten uit en verwijzingen naar de psychoanalyse, literatuur, filosofie en film.

Hij liet zich inspireren door werk van Salvador Dalí en filosofeerde over de vragen wat een illusie is en wat de werkelijkheid is. Bij zijn wens om deze verschijnselen te doorgronden maakt hij veelvuldig gebruik van het medium fotografie, het medium met de meeste objectiviteit en in het algemeen een archief van het culturele en kunstzinnige geheugen. Zijn werk en oeuvre kunnen nu al terugzien op een verrassende reputatie van een baldadige en toonaangevende moderne kunstenaar met een visie. De Oostenrijkse postzegel geeft het rebelse karakter van de kunstenaar voortreffelijk weer. Gregor Schmoll ontving een reeks onderscheidingen voor zijn werk. Met de postzegel wordt zijn werk ook bekend bij verzamelaars van het thema Optische illusies en visuele fenomenen op postzegels.


Gerelateerde artikelen