Optimaal rangschikken van meetkundige objecten

23 januari 2015

Met de voorkennis van de stelling van Pythagoras, het rekenen in gelijkzijdige en rechthoekige driehoeken en de zin om te onderzoeken is het mogelijk om veel voorwerpen of objecten te rangschikken op of in een afgebakende ruimte. In het onderwijsboekje “Schuiven met auto’s, munten en bollen” vinden leerlingen van het VWO veel opdrachten om zelf aan de slag te gaan met schuiven van objecten.

Optimaal rangschikken van meetkundige objecten

Schuiven met auto's, munten en bollen

In het eerste voorbeeld komt het parkeren van auto’s op grote parkeerterreinen aan de orde. Een actuele vraag voor eigenaren van terreinen en transporteurs van auto’s. Uiterst inspirerend is het oplossen van de vraag op een dienblad zoveel mogelijk colablikjes (of andere rondjes) te plaatsen of sinaasappels in een kistje te proppen.

Uit de geschiedenis komt het probleem van het stapelen van kanonskogels waar ook Johannes Kepler zich mee bemoeide. In 1609 beschreef hij voor het eerst over de dichtste bolstapeling. Met de meerdere experimenten in het boekje zijn leuke resultaten te bereiken, die weer een rol spelen in het aantrekkelijk maken van het onderwijs in de wiskunde en meetkunde.
Door het praktische nut van het schuiven met voorwerpen zal de inhoud van dit boekje velen inspireren om alle vragen op te lossen. Voor liefhebbers van wiskunde biedt de inhoud eveneens aanknopingen vragen en oplossingen te bewonderen.

ISBN 90 5041 073 1, “Schuiven met auto’s, munten en bollen”, Hans Melissen en Rob van Oord, Epsilon Uitgaven, 2002, 44 pagina’s.


Gerelateerde artikelen