Optische illusies boeien iedereen altijd en overal

23 november 2015

In het nieuwe boek “The Ultimate Book of Optical Illusions” van auteur Al Seckel heeft de uitgever de kleurrijke plaatjes uit vier eerder verschenen en ook succesvolle thematische uitgaven gebundeld en voor de liefhebbers in deze vorm uitgegeven. Met een uiterst fris en boeiend ontwerp op de voorzijde van dit omvangrijke boek voegt de uitgever weer een verzameling aan optische grappen, raadsels en puzzels toe aan de collecties van verzamelaars en liefhebbers van optische illusies. Perfect geeft de afbeelding op de voorzijde een voorbeeld van de kracht van een optische verwisseling.

Optische illusies boeien iedereen altijd en overal

The Ultimate Book of Optical Illusions

Het lukt nauwelijks om beide benen gelijktijdig en in één blik te zien. In het boek zijn de afbeeldingen in vier secties verdeeld. Er is een sectie met illusies waarin een beweging ontstaat bij het kijken naar het plaatje. Dan is er een sectie van illusies met een meervoudige betekenis. Gevolgd door illusies die zijn gebaseerd op onmogelijke constructies en onmogelijke figuren. De vierde en laatste sectie geeft vele voorbeelden van illusies waarin de geometrische voorstelling een hoofdrol speelt.

Interessante voorbeelden in deze groep zijn de Fraser spiraal, de illusies van Wundt, Hering, Poggendorf, Ponzo, Orbison en Müller-Lyer. Kromme lijnen zijn in werkelijkheid rechte lijnen en door de werking van het perspectief lijken twee identieke figuren niet even groot. De prachtige architectonische en onmogelijke constructies op schilderijen van Jos de Mey, de zeer knap getekende onmogelijke voorstellingen van Sandro Del-Prete en de grafische hoogstandjes van István Orosz geven ook dit boek een bijzondere waarde voor de verzamelaars.

ISBN 978 1 4027 3404 5, “The Ultimate Book of Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2006, 367 pagina’s.


Gerelateerde artikelen