Optische illusies dragen bij aan het plezier en fascineren

9 maart 2016

Optische en visuele illusies en fenomenen hebben al eeuwenlang bijgedragen aan het kijkplezier van toeschouwers, het bestuderen ervan door wetenschappers en het ontwerpen en realiseren van fascinerende en verrassende tekeningen en figuren door kunstenaars en andere creatieve personen. In het algemeen staat het gezichtsbedrog in de ontwerpen centraal, maar dankzij de creatieve vaardigheden van kunstenaars en creatieve onderzoekers zijn er tevens vele figuren beschikbaar met andere vormen van optische fenomenen.

Optische illusies dragen bij aan het plezier en fascineren

The New Book of Optical Illusions

Zij zorgen bij kijkers vooral voor een optimale verbazing bij een eerste blik. Veelal wordt het pas na enige tellen duidelijk dat er wordt bedrogen of dat een kleine uitleg nodig is om daarna zelf tot de ontdekking te komen dat het niet blijkt te zijn wat wij denken. Georg Rüschemeyer heeft in een nieuw boek een interessant aantal van ruim 150 significante optische illusies gebundeld en van een heldere toelichting voorzien. Een optische illusie kent twee elementen. De eerste verschijningsvorm is het direct zichtbare model - wat je ziet, of wat je denkt te zien.

Het kunnen dansende lijnen, bewegende vormen, conflicterende afmetingen of zelfs puzzelachtige figuren zijn. Het tweede element is een wetenschappelijke uitleg of wordt gevormd vanuit een neurologische basis. Het boek biedt lezers bij elke afbeelding een inspirerende verklaring en spoort aan om nieuwsgierig te worden naar de achtergrond van de illusie en de geschiedenis van optische illusies. Indrukwekkend magisch is het portret van Albert Einstein/Marilyn Monroe. Een geheel van klassieke en moderne illusies!

ISBN 978-1-77085-592-2, “The New Book of Optical Illusions”, Georg Rüschemeyer, Firefly Book, 2015, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen