Optische illusies spelen met zien, magie en wetenschap

29 april 2016

Onder de titel “Illusions - Magie of Wetenschap?” vindt vanaf 2 mei 2016 in het Museon een interactieve expositie plaats, waarin zowel jonge als volwassen bezoekers door het spel met illusies geheel voor de gek worden gehouden. Op 24 mei 2016 houdt Maarten Ruijters de lezing "Ik zie, ik zie - over perspectief en illusies". De lezing met projecties start om 13.30 uur in het Museon. Architect Maarten Ruijters zal uitleggen wat voor soorten projectie en perspectief er te onderscheiden zijn, hoe deze worden toegepast in de kunst en wat de mogelijkheden en beperkingen hiervan zijn. Met perspectief kan je visueel goochelen, zoals in de onmogelijke constructies is gedaan door M.C. Escher. Hij bespreekt en toont vele voorbeelden met optische illusies, anamorfosen en trompe l'oeil. Na de lezing zijn de toehoorders welkom in de interactieve expositie "Illusions - magie of wetenschap?" in het Museon.

Optische illusies spelen met zien, magie en wetenschap

Lezing "Ik zie, ik zie - over perspectief en illusies" op 24 mei 2016

Zij zien letterlijk niet meer het verschil tussen echt of bedrog. Vooral bij de populaire en spectaculaire 3D straattekeningen is de verrassing heel bijzonder. Bezoekers van de expositie vol met begoochelingen ervaren allerlei vormen van illusies, van een uit elkaar vallende keukentrap tot een bodemloze put en van wandelende takken tot de voorloper van de film. Zij ervaren de rol van de eigen zintuigen en waarom onze hersenen ons zo kunnen beetnemen.

Optische illusies spelen met zien, magie en wetenschap - 2 Optische illusies spelen met zien, magie en wetenschap - 3 Optische illusies spelen met zien, magie en wetenschap - 4

Het concept bestaat uit een aantal grote illusies die groepen bezoekers kunnen vermaken en verbazen, aangevuld met allerlei kleinere illusies die bezoekers individueel of met hun gezin kunnen ontdekken. Illusions - Magie of wetenschap? is onderverdeeld in vijf gebieden: Zintuigen, Het brein, Laat je verrassen, Ontdek het zelf - junior en Ontdek het zelf - senior. Op een aantal plaatsen staan voor jong en oud de befaamde lachspiegels. Er zijn tijdens de looptijd tot en met 5 maart 2017 van deze expositie activiteiten en lezingen gepland.

Museon Den Haag, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag, www.museon.nl.


Gerelateerde artikelen