Over waarnemingen en optische illusies

22 november 2015

Illusie en realiteit liggen wel heel dicht bij elkaar. Soms zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en in andere gevallen zijn ze duidelijk herkenbaar. Op vragen als: “Hoe ontstaan veelvormige en kleurrijke beelden in onze hersenen?”, “Hoe verwerken wij de beeldinformatie die ons bereikt bij het kijken?” en “Is werkelijk alles zo, zoals wij het zien en waarom is de menselijke waarneming zo eenvoudig te bedriegen?”, zoeken vele waarnemers het juiste antwoord. De nieuw opgezette en interactieve cd-rom “P.M. Illusionen” presenteert op een bijzondere educatieve wijze neurobiologische grondbeginselen van de fascinerende fenomenen van de menselijke visuele waarneming.

Over waarnemingen en optische illusies

P.M. Illusionen

Vanaf het effect van nabeelden, via de optokinetische reacties, naar de optische verwisseling volgens Ehrenstein en het effect van de cafémuur, geeft de cd-rom en fantastisch aantal voorbeelden uit de wereld van de optische illusies. De vele voorbeelden zijn verdeeld in rubrieken als licht, beweging, ruimte, kleur en contrast. De gebruikers van de cd-rom kunnen heel eenvoudig de werking van het eigen zintuig testen en ondervinden. Het geheel is ondersteund met een uitleg en wetenschappelijke verklaringen en verdere achtergrond informatie.

Met meer dan 50 interactieve animaties en ruim 200 kleurrijke afbeeldingen heeft deze cd-rom vele mogelijkheden om de visuele irritaties aanschouwelijk te maken en de gebruiker op de hoogte te brengen van de geheimen en bijzondere werking van ons visuele systeem. Op de schijf treffen de gebruikers tevens de volledige inhoud van twee voortreffelijke boeken aan. De teksten en illustraties van twee wetenschappelijke standaardwerken “Oog en hersenen” van de auteur en Nobelprijswinnaar David H. Hubel en “Waarneming” van auteur Irvin Rock zijn integraal opgenomen en dragen bij aan de kennisverrijking over onze perceptie.

Kennismaken met de vaas van Rubin, de driehoek van Kanizsa en de verwisseling van Titchener en Ehrenstein is op een eenvoudige wijze mogelijk geworden. De startpagina geeft een duidelijke uitleg over de inhoud en het gebruik van de cd. Het geheel is aan te bevelen voor gebruik door studenten aan de hogescholen voor kunsten en beeldvorming en opleidingen voor psychologie en fysiologie. De cd-rom P.M. Illusionen is verkrijgbaar in de boekhandel of via de site www.usm.de.

ISBN 978 3 8032 1799 8, “P.M. Illusionen”, United Soft Media Verlag, 2006, CD-ROM.


Gerelateerde artikelen