Paradigma en waarneming in kunst van Rémy Zaugg

10 februari 2016

De Zwitserse kunstenaar Rémy Zaugg (1943-2005) heeft met zijn creaties in de wereld van beeld- en woordkunst een bijzondere positie ingenomen. Met zijn in het algemeen eenvoudig uitziende werken krijgt de toeschouwer telkens verrassende nieuwe prikkels en vragen door teksten en kleuren van zijn series van kunstwerken. Hij stelt in zijn werken, in zijn projecten en door zijn teksten vragen als: “Wat stelt de mens eigenlijk voor, wat is de zin van ons bestaan, welke functie heeft kunst?”

Paradigma en waarneming in kunst van Rémy Zaugg

Rémy Zaugg. Die Frage der Wahrnehmung

Voor Rémy Zaugg was de kunst geen doel op zich, maar helpt de kijker, zich te oriënteren in de wereld om die wereld verder vorm te geven. Het is niet alleen het zien, maar de volledige waarneming met alle zintuigen, die daarmee geprikkeld worden. In een groots opgezette expositie brengt het Museum voor Hedendaagse Kunst Siegen tot en met 6 maart 2016 een compleet beeld van het oeuvre van deze opvallende moderne kunstuitingen door paradigma’s van beelden, woorden en kleuren en maken bezoekers ook kennis met videoprojecten en de resultaten van stedenbouwkundige opdrachten.

De speciale informatieve catalogus geeft een uitstekend beeld van zijn kleurrijke oeuvre. Een inspiratiebron voor docenten en studenten aan de kunstacademies en de kunstliefhebbers en actieve kunstenaars.

ISBN 978-3-86442-141-9, “Rémy Zaugg. Die Frage der Wahrnehmung”, Alicia Pinteño en Eva Schmidt, Snoeck Verlag, 2015.

Museum für Gegenwartskunst Siegen, Unteres Schloss 1, D-57072 Siegen, www.mgk-siegen.de.


Gerelateerde artikelen