Patrick Hughes fascineert met 3dimensionale werken

28 juli 2014

In Galerie Boisserée vindt tot en met 24 april 2010 een heel bijzondere expositie plaats met magisch en verrassend ogende driedimensionaal bewegende kunst van de Engelse kunstenaar Patrick Hughes. Het aanschouwen van zijn dimensionaal werk geeft bij elke toeschouwer optische irritaties en visuele fenomenen.

Patrick Hughes fascineert met 3dimensionale werken

Galerie Boisserée

Zelfs bij de kenner van zijn kunst en de geheimen achter zijn bijzondere kunstobjecten ziet op elk moment van zijn beweging langs het kunstobject een verrassend draaiende scène. Als schilder van paradoxen heeft kunstenaar Patrick Hughes, geboren in 1939 in Birmingham, in het internationale kunstgebeuren naam gemaakt. Zijn werk is inmiddels opgenomen in de collecties van onder andere de Tate Gallery Londen en in de verzameling Würth in Künzelau.

In zijn werken spelen werkelijkheid en de illusie van waarnemen belangrijke rollen. Je ervaart een sterke beweging, die er in werkelijkheid niet is. Optische irritaties zijn het gevolg van zijn unieke ontwerp. Ter gelegenheid van zijn 70e geboortejaar en de internationale kunstbeurs Art Cologne koos Galerie Boisserée voor de tweede maal voor een expositie van zijn driedimensionale kunst- en beeldobjecten.

Patrick Hughes geschilderde reliëfs zijn “bewegende” beelden, die zijn gebaseerd op werking van het omgekeerde perspectief. In illusionistische composities confronteert hij de toeschouwer met het spel van het voortdurend veranderen van de kijkhoek en het nieuwe perspectief in de beeldopbouw. De geschilderde motieven op de aparte vlakken zijn veelal reproducties van schilderijen van bekende andere kunstenaars. Patrick Hughes schildert ook eigen motieven en voegt extra figuren toe om het bewegende effect te versterken. Bij het kijken naar de deuren en de gehele voorstelling gaan zij tijdens het op afstand langslopen open en zien we veel meer.

Patrick Hughes fascineert met 3dimensionale werken - 2 Patrick Hughes fascineert met 3dimensionale werken - 3 Patrick Hughes fascineert met 3dimensionale werken - 4

De deuren zijn perspectivisch ontworpen en geschilderd, waardoor ze op een geheel natuurlijke wijze lijken te verdwijnen bij een langzame beweging langs het werk. Dit magische effect van verdwijning lijkt veel sterker op te vallen op meer afstand van het 3D kunstwerk. De speelkaarten op onderstaand kunstwerk hebben eveneens een zeer sterk draaiend effect. De kijkers zijn voortdurend geboeid door verrassing en verbazing en blijven kijken naar die begoochelende perspectivische effecten. Aanvankelijk werden deze kunstwerken stuk voor stuk met de hand vervaardigd, maar door een toenemende verkoop vraag werden de motieven door speciale hoogwaardige druktechnieken vervaardigd en aangebracht op een vooraf gemaakt frame met piramidevormige driedimensionale afmetingen. Wanneer zijn werken voor de eerste maal worden waargenomen valt er meestal niets bijzonders op. Maar snel na enkele ogenblikken is er een extreme ontdekking en een leuke visuele irritatie. Bij het naar rechts bewegen levert weer een andere 3D voorstelling op dan bij het naar links bewegen. Tijdens exposities zie je de toeschouwers voortdurend heen en weer lopen. Patrick Hughes is tevens een begaafd auteur van verschillende boeken en publicaties en door zijn internationale bekendheid verschenen er vele catalogi.

In de Keulse Galerie Boisserée konden bezoekers kennismaken met tien geschilderde originele beeldobjecten uit recente tijd en met twaalf zogenoemde multipels in plexiglaskasten. De multipels zijn ook volledig ontworpen door Patrick Hughes, maar verschijnen in beperkte oplagen en in het algemeen in een plexiglaskast ter bescherming van de gedrukte prenten.

Het in 2010 vervaardigde 3D kunstwerk “Our House” met een breedte van 230 cm was eveneens te zien zijn in de stand van Galerie Boisserée tijdens de internationale kunstbeurs Art Cologne van 21 tot en met 25 april 2010 in het beurscomplex van de Messe Köln.

Galerie Boisserée, Drususgasse 7-11, D-50667 Köln, www.boisseree.com.


Gerelateerde artikelen