Praktische handleiding over gebruik holografie

4 februari 2016

Door de vele verrassende ontwikkelingen op het gebied van de holografie hebben de deskundigen en auteurs Jürgen Eichler en Gerhard K. Ackermann een geheel nieuwe publicatie samengesteld over dit unieke driedimensionale beeldfenomeen. Zij kozen voor een specifieke benadering met veel voorbeelden van experimenten, toepassingen en vooral hoe hologrammen worden gemaakt. Voor studenten fysica, optica en moderne beeldtechnieken geeft het studieboek op een duidelijke wijze de grondbeginselen van de holografie en wordt op een gedegen manier alle vormen van holografie en praktische toepassingen behandeld.

Praktische handleiding over gebruik holografie

Holography

De 21 hoofdstukken van het boek zijn verdeeld over de vier clusters “Grondbeginselen van de holografie”, “Basis- en gevorderde experimenten” en “Toepassingen van de holografie”. In de aanvulling geven de auteurs gedetailleerd de principes van golffuncties, de Bragg diffractie en een introductie over Fourier transformatie en het Fourier hologram. Bijzonder is de aandacht voor het gebruik van holografie in bestrijding van namaak en vervalsing van documenten, producten en verpakkingen. Toepassingen als niet-destructief testen, holografische optische elementen, optische componenten, opslag van gegevens in 3D hologrammen en de ontwikkeling van holografische digitale beeldschermen komen ruim aan bod in dit voortreffelijke studieboek en vraagbaak voor onderzoekers en wetenschappers in het boeiende vakgebied van de optica en fotonica en de beeldregistratietechnieken.

Praktische handleiding over gebruik holografie - 2 Praktische handleiding over gebruik holografie - 3
De uitvinder van de holografie, de Hongaarse natuurkundige Denis Gabor, kreeg voor zijn baanbrekende werk in 1971 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

De 60e verjaardag van het ontstaan van de holografie is de beste motivatie voor het publiceren van dit geweldige studieboek. De uitvinder van de holografie, de Hongaarse natuurkundige Denis Gabor, kreeg voor zijn baanbrekende werk in 1971 de Nobelprijs voor de natuurkunde. De auteurs geven een compact beeld over de geschiedenis van de holografie en de collega wetenschappers, die zeker hebben bijgedragen aan de uitvinding van Gabor. De inhoud is ondermeer ontstaan door de ervaringen met collegedictaten en heeft een universitair niveau. Een overzicht met aanvullende literatuur en een register met trefwoorden sluiten dit studieboek af.

ISBN 978 3 527 40663 0, “Holography”, Gerhard K. Ackermann en Jürgen Eichler, Wiley-VCH, 2007, 318 pagina’s.


Gerelateerde artikelen