Reginald Fessenden (1866-1932)

25 oktober 2016

De Canadese uitvinder en radiopionier Reginald Aubrey Fessenden heeft rond de 500 patenten bij het Amerikaanse Patentbureau op zijn naam staan. Hij werkte in zijn carrière onder andere samen met de zakenman en uitvinder Thomas Alva Edison en met George Westinghouse. In 2016 is het 150 jaar geleden dat hij werd geboren in de plaats East Bolton in Québec. In het algemeen wordt hij gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de moderne radiotechniek door de door hem ontdekte methode van amplitudemodulatie.

Reginald Fessenden (1866-1932)

Reginald Fessenden wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne radiotechniek

Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in techniek en las wetenschappelijke publicaties. Hij kreeg zijn technische kennis en ervaring bij het bedrijf van Edison en stapte na zijn ontslag over naar Westinghouse. Daar ontwikkelde hij zich verder in zijn vakgebieden en kreeg de leiding over de productie van generatoren en gloeilampen. De eerste patenten kwamen binnen.

Daarna was hij verbonden aan diverse universiteiten, gaf daar college en deed wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van de door Hertz ontdekte radiogolven. Regelmatig veranderde hij van baan en positie. Op 23 december 1900 lukte het hem de menselijke stem over een afstand van 1,6 kilometer te verzenden. Rond 1906 zou hij betrokken zijn bij de eerste officiële radiouitzending en verzond hij zijn eerste morsebericht over de Atlantische Oceaan.


Gerelateerde artikelen