Schoonheid van kunst in tuinen en parken

20 januari 2015

In een omvangrijke kunstexpositie toonde het museum Kunsthalle in Emden de tuin in al haar kunstzinnige uitstralingen en onverwachte facetten. Tuinen oefenen al vele decennia lang een ononderbroken fascinatie op mensen uit. De tuin is een metafoor voor het verlangen van de mens om ook eens in een paradijs te wandelen en lang te kunnen genieten van de natuur en de natuurlijke kleurenpracht.

Schoonheid van kunst in tuinen en parken

Garten Eden

Misschien is het ook wel een houvast aan de laatste luxe van onze tijd, namelijk die van tijd, toewijding, rust en ruimte. De expositie in de Kunsthalle belicht het thema “Tuin” vanuit meerdere richtingen in de moderne en hedendaagse kunst. De samenstellers van “Garten Eden” brachten ruim 190 werken van meer dan 80 kunstenaars uit de gebieden fotografie, schilder- en sculptuurkunst, videokunst, installaties en bloemschikken bij elkaar.

Door gecreëerde tegenstellingen tussen inmiddels beroemd geworden klassiekers van Monet, Cézanne, Pissarro, Klee en Hockney en de kunst van de jonge nog redelijk onbekend gebleven kunstenaars uit de gehele wereld, biedt de expositie een uniek kunstzinnig perspectief op het nagenoeg tijdloze thema van de tuin. De expositie “Garten Eden - Der Garten in der Kunst seit 1900” was in 2008 te bewonderen in Emden.

Daarna was het concept van “Garten Eden” te gast in de ruimten van de Städtische Galerie Bietigheim-Bissingen. Met deze nieuwe expositie viert het museum Kunsthalle in Emden de feestelijke opening van het gebouw na een periode van 20 maanden verbouwing en herinrichting van zowel de buiten- als de binnenzijde van het complex. Door de feestelijke kleuren van de inrichting en de prachtige kleuren van de kunstwerken is een fascinerende combinatie ontstaan.

De bijbehorende omvangrijke catalogus geeft ook na de expositie een geweldig beeld van de tegenwoordige luxe van een mooie kunstzinnig aangelegde tuin. In een inleidend artikel geeft de auteur en samensteller van de catalogus een beeld over de geschiedenis van de tuin over een periode van vele eeuwen. De illustraties geven een indruk van pracht en praal uit lang vervlogen tijden. Andere verhalen spreken over de betovering en fantasie in de tuinen op het werk van Claude Monet en Constant Montald, het fotografische beeld van de opnamen van de fotograven William Henry Fox Talbot, Eugène Atget en August Sander en vele anderen en over de tuin als plaats van samenkomsten en evenementen.

Het reproductieve deel van de rijk geïllustreerde catalogus bevat een thematische benadering van de tuin als locatie voor liefde en genegenheid en uitdaging in een ruige omgeving van bos, gras en struiken, omrastering en hekken en kunstzinnige objecten van materiaal uit de tuin. Zelfs het werk van de tuinman als tuinkunstenaar wordt in vele vormen in beeld gebracht. Geweldig van kleur en smaak zijn de schilderijen van August Macke, Max Liebermann en Emil Nolde. De uitstekend verzorgde en omvangrijke publicatie laat kijkers ook kennismaken met moderne tuinen op internationale en nationale groenevenementen, stadstuinen en volkstuinen en vele betoverde tuinen van Max Ernst en Willi Baumeister.

ISBN 3 935414 23 4, “Garten Eden”, Nils Ohlsen, DuMont Buchverlag, 2007, 304 pagina’s.

Kunsthalle in Emden, Hinter dem Rahmen 13, D-26721 Emden, www.kunsthalle-emden.de.


Gerelateerde artikelen